Jesteś tu: Strona główna Dom Artykuł

Żeliwne kozy na salonach

Dodano: 9 stycznia 2007, 19:10

Żeliwne piecyki, nazywane pogardliwie kozami, dawniej uznawane były za źródło ciepła dla biedaków. Dziś obserwujemy ich triumfalny powrót.
Odpowiednio wyeksponowany piecyk żeliwny stanowi wysmakowaną ozdobę wnętrza. A przy tym jak grzeje...

Odpowiednio wyeksponowany piecyk żeliwny stanowi wysmakowaną ozdobę wnętrza. A przy tym jak grzeje...

Nowe trendy w modzie sprawiają, że można je instalować nie tylko w wiejskich, starych domach, ale także w nowoczesnych, eleganckich salonach.
Projektanci proponują nowe interesujące wzory takich piecyków. Do wyboru mamy modele bardzo ozdobne, z odlewanymi wzorami, stylizowane na barok, albo piecyki bardzo proste, pasujące do wnętrza urządzonego w stylu minimalistycznym. Wiele modeli jest wyposażonych w palenisko osłonięte drzwiczkami z szybą żaroodporną, dzięki czemu możemy obserwować płomienie tak, jak w kominku z wkładem. W ofercie handlowej bywają także piecyki, których wierzch jest przystosowany do gotowania.

Łatwy montaż

Koza działa podobnie jak wkład kominkowy. Można ją postawić w każdym pomieszczeniu, w którym jest przewód kominowy o odpowiednim przekroju. Będzie stanowiła dodatkowe źródło ciepła. Nie zastąpi centralnego ogrzewania, ale - podobnie jak kominek - stworzy przyjemny nastrój. Montaż jest bardzo prosty. Wystarczy mieć drożny komin, dokupić rurę i zamontować ją do komina.
Piecyk waży ok. 80-100 kg, a zatem nie wymaga specjalnego wzmocnienia stropu. Mimo to przed zainstalowaniem tego źródła ciepła musimy zawiadomić o takim zamiarze gospodarza domu (chyba że sami jesteśmy właścicielem).
- Podłączenie piecyka do komina nie jest skomplikowane - przekonije Jan Breitscheidel z Korporacji Kominiarzy Polskich. - Kominek musi mieć osobny przewód kominowy i wentylacyjny oraz wentylację wyciągową i nawiewną. Kozę należy natomiast traktować podobnie jak piec kaflowy.
Do jednego komina można podłączyć trzy piece żeliwne. Tylko w mieszkaniu na ostatniej kondygnacji, koza wymaga odrębnego przewodu kominowego. Podłączenie powinien wykonać zdun, ale ponieważ o takich fachowców trudno, może to zrobić albo kominiarz, albo murarz. Wcześniej musi jednak zostać wykonany przegląd komina.

Koza kontra kominek

- Żeliwny piecyk w stylu skandynawskim można postawić w każdym pomieszczeniu, w którym jest przewód kominowy o odpowiednim przekroju - mówi Waldemar Lempik, który instaluje żeliwne piecyki. - Klienci, którzy zastanawiają się, czy zamówić kominek czy piecyk, muszą wziąć pod uwagę istotną różnicę między nimi. Kominek, jeśli zdecydujemy się na taki z rozprowadzeniem ciepła rurami lub na typ z płaszczem wodnym, ogrzeje kilka pomieszczeń, a nawet cały dom. Koza takiej możliwości nie daje. Promieniuje ciepłem tylko na przyległe pomieszczenia choć, podobnie jak kominek, tworzy przyjazny klimat.
Kolejna różnica to cena. Za kominek z wkładem, w wersji najprostszej, zapłacimy 5-10 tys. zł. Koza kosztuje 1-2 tys.

Bezpieczeństwo

Piecyki żeliwne, niezależnie od wielkości, wymagają szczególnej troski o bezpieczeństwo. Nie nadają się do mieszkań bardzo małych, zwłaszcza gdy są w nich dzieci. Urządzenia mocno się nagrzewają, a maluchy nie zawsze są pod nadzorem. Konieczne jest także utrzymanie bezpiecznej (minimum 1,5 m) odległości pomiędzy piecykiem a meblami i innymi łatwopalnymi materiałami (firanki, zasłony itp). Kozy nie można stawiać bezpośrednio na drewnianej podłodze. Miejsce pod nią i wokół niej musi być obłożone płytkami z gresu albo blachą.
Osoby, które zamierzają kupić stary, zabytkowy piecyk ze względu na jego urodę, powinny przed zainstalowaniem urządzenia skorzystać z konsultacji kominiarza, który stwierdzi, czy będzie ono właściwie i bezpiecznie funkcjonowało.

Ważne przeglądy komina

Właściciele piecyków żeliwnych powinni zapoznać się z instrukcją ich użytkowania - ostrzega Jan Breitscheidel. - Większość użytkowników uważa, że czad wydziela się tylko wtedy, gdy palimy węglem. Tymczasem niewłaściwie działający piec na drewno lub niedrożny komin mogą również być przyczyną śmiertelnego zaczadzenia.
W okresie grzewczym kominiarz powinien co drugi miesiąc wykonać przegląd komina, do którego podłączony jest piecyk żeliwny. Dbałość o drożny przewód kominowy jest tak samo ważna, jak w przypadku posiadania każdego innego rodzaju pieca.

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 81 46 26 800

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 2231337

Napisz na Skype: interwencje

Serwisy społecznościowe

Dziennik Wschodni jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.dziennikwschodni.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.