dodano: 27 września 2009, 13:15

Kurczak z rożna

Jego sekret tkwi w marynacie. I w rożnie, w które zaopatrzonych jest coraz więcej kuchenek.

(W. Sulisz)

Składniki

2 kurczaki, 2 łyżki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka mielonego pieprzu, 2 łyżki soli kamiennej, pół łyżki ostrej papryki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki majeranku, 100 ml bulionu z kurczaka.

Wykonanie

Dokładnie wymieszać mieloną paprykę, pieprz, łyżkę soli, olej i bulion, tak by powstała gęsta marynata.

Do każdego kurczaka wsypać po łyżce majeranku i pół łyżki soli.

Kurczaki dokładnie wysmarować marynatą i schować do lodówki na 6 godzin.

Wyjąć, odczekać godzinę.

Nadziać kurczaka na rożen, rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, piec półtorej godziny.

Podawać z dużą ilością zielonej sałaty i ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Przeczytaj więcej

Sonda

Brak ankiety.

Najczęściej czytane

Tagi

Przepraszamy, w tej chwili nie ma tagów.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. 2001-2014