dodano: 16 października 2009, 15:51

tagi:kuchniasało

Hit. Zrób sobie sało

Waldemar Sulisz

Sało to słynna przekąska rodem z rosyjskiej kuchni. Cienkie plasterki solonej słoniny jada się z ciemnym chlebem i kiszonym ogórkiem. Soloną słoninę, która jest miękka jak masło – można uwędzić.

(W. Sulisz)

Ponieważ można ją długo przechowywać w lodówce, jest nieocenionym punktem wyjściowym do różnych potraw. Od jajecznicy przez jesienny kapuśniak po mięso szpikowane słoniną.


Okazuje się, że na Lubelszczyźnie solona słonina była przed wojną bardzo popularna. Wyrabiano ją także po Kazimierzem. – Solono w kamiennych garnkach i wędzono. Jak zrobić sało?

Składniki

1 kawałek grubej słoniny, sól kamienna, ziele angielskie, listek bobkowy, czosnek, ulubione zioła.

Wykonanie:

Najpierw trzeba grubo posiekać czosnek i rozetrzeć w palcach zioła. Następnie natrzeć czosnkiem i ziołami słoninę.

Na dno kamiennego garnka należy nasypać grubą warstwę kamiennej soli. Ułożyć słoninę i obsypać ją solą po bokach. Na koniec posypać ją z wierzchu delikatną warstwą soli. I gotowe.

Włożyć garnek do lodówki na 2 tygodnie. Wyjąć, ukroić cieniutki plasterek. Jeśli jest przeźroczysty, słonina jest gotowa do spożycia.


Jak podawać? Pokrojoną w cieniutkie plasterki z ciemnym chlebem.

Sało II

Najpierw trzeba przygotować solankę w proporcji 1 szklanka soli na 1 litr wody. Zalać nią słoninę w kamiennym garnku na 3 dni.


Wyjąć i gotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przez 30 minut. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym czosnkiem i mieloną papryką. Przycisnąć deską, obciążoną kamieniem.

Po 3 godzinach zawinąć w aluminiową formę i przechowywać w lodówce.

Do czego sało?

Jest znakomite do jajecznicy. Idealnie pasuje do jesiennych zup, takich jak krupnik, kapuśniak, fasolowa i żurek. Ale sało to doskonały materiał do szpikowania mięsa. Wyjętą z lodówki słoninę kroimy w cienkie słupki. I przystępujemy do szpikowania mięsa.


Jakie mięso szpikować słoninką? Takie, które jest suche. Schab szpikowany słoniną nie ma sobie równych. Słupkami sała można naszpikować pierś z kurczaka lub indyka. Doskonale smakują golonki z indyka szpikowane słoniną.


Cienkie słupki solonej słoniny wkłada się do zrazów i zawijasów. W plasterki sała można zawijać kawałki mięsa i upiec w piekarniku.

Sonda

Brak ankiety.

Najczęściej czytane

Tagi

Przepraszamy, w tej chwili nie ma tagów.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. 2001-2014