dodano: 16 czerwca 2010, 9:53

tagi:chłodnikkuchnia

Jak zrobić dobry chłodnik

Waldemar Sulisz

Chłodny chłodnik to najlepszy sposób na przetrwanie upałów. Podajemy kilka przepisów na orzeźwiające zupy.

(Maciej Kaczanowski)

Głównymi bohaterami kwaśnych i pikantnych zup są pomidory, kiszone ogórki, szczaw i młode buraczki. Z nimi nawet najbardziej upalne lato można smacznie i przyjemnie przetrzymać.

Szczawiowa z jajkiem

Najpierw dokładnie umyty szczaw siekamy w grube kawałki (łakomczuchy nie podarują nawet ogonkom) i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem.

Trochę soli, trochę pieprzu i smażymy na ostrym ogniu. Gdy listki będą z lekka chrupiące podlewamy je wodą, dusimy przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy jogurtem lub śmietaną. Jeszcze trochę siekanego koperku i można zalewać ćwiartki jajek. Ja dodaję kapary – i szczawiowa gotowa.

Ogórkowa z koperkiem

Ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy dużo czosnku, krążki cebuli i zalewamy bulionem. Jeszcze ziele angielskie, laurowy liść i możemy spokojnie na patelni dusić kiszone ogórki, starte na tarce. Kto lubi, może do ogórków dodać posiekaną zieloną paprykę.


Gdy aromat z ogórków zapachnie w całym domu, wrzucamy je do zupy, całość doprawiamy solą z pieprzem i na talerzu posypujemy siekanym koperkiem. Do ogórkowej można dodać dobrej oliwy i kilka kropel tabasco. Pychotka.

No i chłodnik

Najlepszy z zup na upalne lato. Ile pań domu, tyle sposobów na chłodnik. Zawsze jednak trzeba mieć młode buraczki. Po ugotowaniu niech sobie stygną, a my do miski wrzucamy posiekany koperek oraz pokrojone w kostkę ogórki świeże i kiszone, pomidory, paprykę, kapary i co kto jeszcze z nowalijek ma. Warzywka solimy i skrapiamy oliwą. Dodajemy buraczki, pokrojone w ćwiartki.


Kolorowe pyszności możemy zalać zsiadłym mlekiem, jogurtem lub bulionem wymieszanym z aromatyczną wiejską śmietaną. Ja lubię mieć pod ręką młode kartofelki podlane masłem.
Ach co za smak. Po prostu palce lizać.

Sonda

Brak ankiety.

Najczęściej czytane

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. 2001-2014