Szkoła Rolnicza w Okszowie świętowała dziś Dzień Chleba

Dodano: 19 października 2010, 17:15 Autor:

Gospodynie z gminy Siedliszcze: (od lewej) Edyta Świerczek, Joanna Jeremek i Danuta Szwedzińska częstowały gości przepysznymi wypiekami drożdżowymi. Widoczne na zdjęciu smakołyki przygotowywały również: Danuta Karpiu i Alicja Grzeszczuk

Gospodynie z gminy Siedliszcze: (od lewej) Edyta Świerczek, Joanna Jeremek i Danuta Szwedzińska częstowały gości przepysznymi wypiekami drożdżowymi. Widoczne na zdjęciu smakołyki przygotowywały również: Danuta Karpiu i Alicja Grzeszczuk (fot. Joanna Sadowska)

Czy można znaleźć lepsze miejsce do zorganizowania obchodów dnia chleba niż szkoła rolnicza? Nie byłoby łatwo. Dlatego też, już po raz drugi taki święto zorganizowano właśnie w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia w Okszowie.

Dzisiejszym uroczystościom towarzyszyła wystawa prac plastycznych przygotowanych przez uczniów. Tematem rysunków był, jakżeby inaczej, chleb.

Podczas święta nie zabrakło także prelekcji na temat chleba oraz degustacji zbożowych produktów, wśród których chleb wiódł oczywiście prym.

A o to, żeby degustować było co, zadbali m.in. sami uczniowie, przedstawiciele chełmskich piekarni, gospodynie z Koloni Kamień oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich z: Bezku, Chojna Nowego, Białopola i Teresina.

Czy upieczenie chleba w domu, to wielka sztuka? – Jeśli ktoś wie, jak się do tego zabrać, na pewno sobie poradzi – mówi Danuta Szwedzińska z KGW w Bezku. – Trzeba przede wszystkim pamiętać, że na przygotowanie domowego chleba trzeba poświęcić sporo czasu. Sam zakwas musi odstać dobę. To zajęcie jest więc dla cierpliwych.

Pani Danuta przyznaje, że sama chleba nie piecze. Robi to za to znakomicie jej teściowa Julia. I to wcale nie od święta, ale regularnie: raz w tygodniu.

– Piecze zwykle dziewięć bochenków – mówi pani Danuta. – A że taki chleb może długo leżeć nie tracąc na świeżości i smaku, to taki zapas starcza na tydzień.

Czy warto więc pokusić się o przygotowanie choć jednego bochenka samodzielnie? – Zawsze – przekonuje Joanna Jeremek z KGW w Chojnie Nowym. – Tak naprawdę, to nie jest sztuka, której nie da się opanować. Wystarczy mieć chęci. Jeśli one będą, to i chleb się uda

Czytaj więcej o:
  • święto
  • chleb
  • dzień
  • Okszów
  • rolnicze
  • szkoła
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najpopularniejsze

Czy podoba Ci się pomysł budowy w Chełmie aquaparku ?

wyniki głosowania
Liczba głosów: 95.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 81 46 26 800

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 2231337

Serwisy społecznościowe

Corner Media sp. z o.o. w Lublinie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.dziennikwschodni.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Corner Media i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. w Lublinie. 2001-2014.