poniedziałek, 23 października 2017 r.

Artykuły sponsorowane

Zdrowe odżywianie wciągnęło uczniów z ponad 4300 podstawówek

  Edytuj ten wpis

Już w ponad 4300 szkołach podstawowych w Polsce działają Kluby Śniadaniowe, realizując program edukacyjny Śniadanie Daje Moc. Działalność Klubów to nie tylko wspólne jedzenie śniadania w szkole, ale przede wszystkim przyswajanie przez uczniów w przyjaznej i atrakcyjnej formie wiedzy o zdrowym odżywianiu, przy wsparciu ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka. Do 31 października nauczyciele mogą wysyłać reportaże do konkursu z działalności Klubów Śniadaniowych!

Dzieci z ponad 4300 podstawówek, które biorą udział w programie Śniadanie Daje Moc, to kandydaci na prawdziwych ekspertów w dziedzinie prawidłowego odżywiania. Wszystko to dzięki przystępnym, interaktywnym zajęciom, które prowadzą wychowawcy w Klubach Śniadaniowych. Złożona tematyka zdrowego odżywiania i znaczenia śniadania w diecie nabiera dzięki temu formy zabawy i przygody, a uczniowie chłoną wiedzę w naturalny sposób. W długiej perspektywie, takie działania przyczyniają się do obniżania poziomu niedożywienia jakościowego i ilościowego dzieci w Polsce. Taki cel stawia sobie organizator programu "Śniadanie Daje Moc” - koalicja Partnerstwo dla Zdrowia.

Ile ciężkich książek utrzymają skorupki jajek i jakie znaczenie ma spożywanie produktów mlecznych bogatych w wapń? Dlaczego brud na rączkach "boi się” mydła? Ile wody jest w człowieku i dlaczego warto często pić? Jak podejrzeć co się dzieje w brzuchu gdy burczy bo nie zjedliśmy śniadania? Takie eksperymenty, zagadki, rymowanki i doświadczenia to stały element zajęć w Klubach Śniadaniowych. Do 31 października nauczyciele będą mogli zgłaszać reportaże z działalności Klubów do wielkiego konkursu, w którym czekają atrakcyjne nagrody dla uczniów, wychowawców i dla szkoły. W przygotowaniu takich reportaży powinni także pomóc rodzice – warto spróbować! Dodatkową zachętą jest możliwość udziału w warsztatach kulinarnych dla dzieci prowadzonych przez kucharza Tomka Woźniaka.

"Drugie śniadanie w szkole nie musi być nudne i ograniczać się do kanapki. W krótkim czasie możemy zrobić coś naprawdę smakowitego, co spowoduje, że dziecko będzie miało mnóstwo energii do nauki i zabawy. Oprócz kanapki zapakujmy małe przekąski w postaci orzechów oraz suszonych owoców – coś do pochrupania na każdej przerwie. Warzywa i owoce podawajmy w małych porcjach, które będą łatwe do zjedzenia w czasie krótkiej przerwy. Zamiast kanapek można też zabrać do szkoły sałatkę, makaron lub ryż z warzywami oraz owocowy koktajl słodzonym miodem.” – radzi Tomek.

Na stronie www.sniadaniedajemoc.pl czeka mnóstwo smakowitych przepisów śniadaniowych Tomka oraz prostych, użytecznych porad jak sprawić by codzienne śniadanie i drugie śniadanie w szkole było dla dziecka zdrową przyjemnością.

Nadal warto przyłączyć się do programu "Śniadanie Daje Moc” i zorganizować w klasie 8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce w klasach 1-3 uczniowie, nauczyciele i rodzice przygotują wspólnie pyszne, pożywne śniadania i zjedzą je razem w szkole. Jeśli więc dziecko nie opowiedziało jeszcze o planach zorganizowania 8 listopada wspólnego śniadania w klasie, warto zapytać o to nauczyciela. Wszystkie potrzebne informacje o programie znajdują się na stronie www.sniadaniedajemoc.pl. Klasy, które zorganizują Dzień Zdrowego Śniadania mogą również wziąć udział w konkursie!


Program Śniadanie Daje Moc w skrócie:

Organizatorem programu "Śniadanie daje moc” jest Partnerstwo dla Zdrowia - koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytut Matki i Dziecka. Partnerstwo dla Zdrowia powstało w 2006 roku w celu przeciwdziałania niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. Aby realizować swój cel Partnerzy prowadzą działania edukacyjne oraz opracowali pierwszy w Polsce produkt z misją społeczną – Mleczny Start (więcej na stronie www.mlecznystart.pl)


• Celem programu jest:


1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;
2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację;
3. Edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.

• Do tej pory do drugiej edycji programu zgłosiło się już ponad 4300 szkół z całej Polski

• Ambasadorami II edycji programu "Śniadanie Daje Moc” są: 9 - letnia Ola, która rozpoczyna przygodę z gotowaniem oraz energiczny kucharz Tomek Woźniak - autor przepisów na szybkie, kolorowe i pożywne śniadanie, które z apetytem zje każde dziecko.

• Patronat honorowy nad akcją objęli: Rzecznik Praw Dziecka oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych

• Patroni regionalni programu: Mazowiecki Kurator Oświaty, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Świętokrzyski Kurator Oświaty, Wielkopolski Kurator Oświaty, Śląski Kurator Oświaty, Łódzki Kurator Oświaty, Kujawsko-pomorski Kurator Oświaty, Warmińsko-mazurski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty, Małopolski Kurator Oświaty, Lubuski Kurator Oświaty, Mazowiecki Kurator Oświaty, Podlaski Kurator Oświaty, Dolnośląski Kurator Oświaty, Opolski Kurator Oświaty.

Przepis od: Tomka Woźniaka

Grzanki młodego podróżnika

Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki, garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego, pęczek pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
2. Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser się zapiekł, a pieczywo było złociste i chrupiące. Zajmie to kilka minut.
3. W tym czasie umytą i osuszoną na ręczniku papierowym pietruszkę zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz słonecznika. Stopniowo dolewaj oliwę, aby uzyskać gładki, gęsty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepłe!

Sugestie:

• Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleśniowy lub wędzony
• Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynką, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykańskie grzanki z czerwoną fasolą z puszki i kawałkami papryki i wiele, wiele innych!


  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!