niedziela, 22 października 2017 r.

Biała Podlaska

Kuszą turystów niebem w gębie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 listopada 2007, 14:34

Blinami, kulebiakami i barszczem szarym z krwią promuje się Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.

Oryginalna kuchnia ma przyciągnąć do wsi turystów.

Kulinarna lista z Perkowic obejmuje 21 potraw. Są wśród nich bliny z serem i wiśnią, kulebiak, oładki kartoflane z mięsem, barszcz szary z krwią, pierogi z serem białym, jabłkiem suszonym i śliwkami. Te dania pojawiły się na stołach miejscowego Klubu Kultury już w środę wieczorem, kiedy rozpoczęła się promocja tamtejszej Pracowni Kulinariów Regionalnych.
O perkowickich kuchmistrzyniach głośno już w całej okolicy. - Wiele osób chce u nas w klubie organizować wesela - mówi Urszula Nowicka, przewodnicząca tutejszego Koła Gospodyń Wiejskich, zarazem radna gminy Biała Podlaska. - Oferujemy im oryginalne potrawy podlaskie. Wszystkie elegancko zrobione. Mamy nową, dobrze wyposażoną, kuchnię i pomieszczenia klubowe. Czekamy tylko jeszcze na szafki i elektryczną patelnię.
To właśnie dzięki energii i zapałowi przewodniczącej 20 pań postanowiło wspólnie działać na rzecz ożywienia klubu i wsi. Od swoich matek i babć zebrały stare przepisy na miejscowe potrawy. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę, bo oryginalne dania mają niespotykany gdzie indziej smak i aromat.
- Kulinarna działalność to źródło zarobkowania dla wielu gospodyń z Perkowic - podkreśla Bożenna Pawlina-Maksymiuk, dyrektor bialskiego Gminnego Ośrodka Kultury. - Chcemy stworzyć warunki do przyjmowania turystów i wycieczek szkolnych w kilku wsiach. W Hrudzie, gdzie mamy unikalną pracownię tkacką, gościliśmy przybyszy z wielu krajów. Zorganizowaliśmy tam nawet Święto Haucuna, czyli potrawy z ziemniaka. Wycieczki przyjadą też do Perkowic - zapowiada
Wiesław Panasiuk, wójt gminy Biała Podlaska, poinformował nas, że w ubiegłym roku przekazał ponad 220 tys. zł z programu unijnego "Odnowa wsi” na remont budynku w Perkowicach. Urządzono tam pracownię z reprezentacyjnym wejściem z gankiem i ozdobnymi koronkami z drewna. Wkrótce przybędzie specjalne pomieszczenie do wypiekania sękaczy - ciasta regionalnego.
W środę lokalni restauratorzy, nauczycielki zawodów gastronomicznych z bialskich szkół oraz inni goście degustowali i oceniali wyroby pań z KGW w Perkowicach. Profesjonalne jury uznało za najlepsze: zupę pęczak z golonką, haucuny z soczewicą, oładki kartoflane z mięsem, kulebiak, duszonkę mięsną, bliny z serem i wiśnią oraz kompot z mrożonych winogron z miętą i melisą. Podobnie głosowali goście próbujący tych dań.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!