sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Biała Podlaska

Nasze sery z workiem pełnym medali

Dodano: 1 listopada 2001, 19:42
Autor: (kk)

Pięć pierwszych miejsc i trzy wyróżnienia przypadły spółdzielniom mleczarskim naszego województwa w XX Krajowej Ocenie Serów i Twarogów, która zakończyła się właśnie w Białymstoku. To największy sukces zakładów Lubelszczyzny w tego rodzaju konkursie, którego tradycje sięgają jeszcze okresu międzywojennego minionego wieku.
Najlepiej spisała się Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego. Produkowany przez nią ser Radamer okazał się najlepszy w grupie serów typu szwajcarskiego, a ser Gouda – w kategorii serów holenderskich. W drugiej z tych grup wyróżniony został ser Dublet Spółdzielni Mleczarskiej z Michowa.
Ser Salami z kraśnickiej OSM zwyciężył w grupie serów tzw. nalewanych (tylżycki i pochodne). W kategorii tej wyróżniono także ser Salami produkowany w parczewskim oddziale „Spomleku”. Pierwsza lokata w grupie pozostałych serów przypadła również serowi Ramzes ze spółdzielni w Rykach. Firma ta w tej samej kategorii otrzymała wyróżnienie za ser Cymes z przyprawami. Ewie Walasek z ryckiej SM przyznano nagrodę dla najlepszego serowara w wysokości 1000 zł.
W jednej z grup twarogów wygrał naturalny serek pod nazwą Bieluch z chełmskiej spółdzielni „Bielmlek”. Natomiast w kategorii twarogów, wytwarzanych przy użyciu nowoczesnych technik produkcyjnych, wyróżniono Twarożek Babuni z Michowa.
W tegorocznym rankingu wzięło udział ponad 60 mleczarni i prywatnych przetwórców mleka z całego kraju. Do konkursu zgłoszono 94 artykuły, które podzielono na 11 kategorii.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!