sobota, 3 grudnia 2016 r.

Biała Podlaska

Nasze sery z workiem pełnym medali

Dodano: 1 listopada 2001, 19:42
Autor: (kk),

Pięć pierwszych miejsc i trzy wyróżnienia przypadły spółdzielniom mleczarskim naszego województwa w XX Krajowej Ocenie Serów i Twarogów, która zakończyła się właśnie w Białymstoku. To największy sukces zakładów Lubelszczyzny w tego rodzaju konkursie, którego tradycje sięgają jeszcze okresu międzywojennego minionego wieku.
Najlepiej spisała się Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego. Produkowany przez nią ser Radamer okazał się najlepszy w grupie serów typu szwajcarskiego, a ser Gouda – w kategorii serów holenderskich. W drugiej z tych grup wyróżniony został ser Dublet Spółdzielni Mleczarskiej z Michowa.
Ser Salami z kraśnickiej OSM zwyciężył w grupie serów tzw. nalewanych (tylżycki i pochodne). W kategorii tej wyróżniono także ser Salami produkowany w parczewskim oddziale „Spomleku”. Pierwsza lokata w grupie pozostałych serów przypadła również serowi Ramzes ze spółdzielni w Rykach. Firma ta w tej samej kategorii otrzymała wyróżnienie za ser Cymes z przyprawami. Ewie Walasek z ryckiej SM przyznano nagrodę dla najlepszego serowara w wysokości 1000 zł.
W jednej z grup twarogów wygrał naturalny serek pod nazwą Bieluch z chełmskiej spółdzielni „Bielmlek”. Natomiast w kategorii twarogów, wytwarzanych przy użyciu nowoczesnych technik produkcyjnych, wyróżniono Twarożek Babuni z Michowa.
W tegorocznym rankingu wzięło udział ponad 60 mleczarni i prywatnych przetwórców mleka z całego kraju. Do konkursu zgłoszono 94 artykuły, które podzielono na 11 kategorii.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO