wtorek, 6 grudnia 2016 r.

Biała Podlaska

Pierwszy w Polsce certyfikat koszerności na ser


• Otrzymaliście certyfikat koszerności. Czego on dotyczy?

- Przyznany przez Orthodox Union Kongregację Ortodoksyjnych Żydów Ameryki certyfikat obejmuje całą produkcję naszej spółdzielni. Pod nadzorem rabina rozpoczęła się już produkcja koszernej partii "Radamera”. Będzie ona prezentowana pod koniec października na Targach Żywności Koszernej Kosherfest w Nowym Jorku.
• Jakie musieliście kryteria spełnić, aby uzyskać ten certyfikat?
- Nastąpiło to po trzykrotniej wizytacji u nas rabina Warszawy i Łodzi Michaela Shudricha i rabina Nahuma Rabinowitza, koordynatora z Nowego Jorku. Sprawdzali czy istnieje możliwość produkcji koszernej, czy spełnione są u nas wszelkie normy weterynaryjne, sanitarne i technologiczne i czy przy wytwarzaniu sera zachowamy wszelkie reguły koszerności. Rabin nadzoruje produkcję każdej partii sera. Jest to pierwszy w Polsce certyfikat koszerności na ser. Dojrzewa już pierwsza partia, która 28 i 29 października będzie prezentowana w Jacob K. Javits Convention Center na Manhattanie.
• Co wam daje certyfikat?
- Liczymy, że pomoże nam w zdobyciu nowych rynków zbytu. Już ponad 30 proc. produkcji idzie na eksport. Od 2 lat eksportujemy swoje produkty do Izraela. Teraz mamy szansę zwiększyć sprzedaż też do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej oraz do Rosji, Ukrainy i Białorusi.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO