czwartek, 22 czerwca 2017 r.

Chełm

Chełm: Urząd pracy podpowiada, jak zatrudnić obcokrajowca

Dodano: 27 grudnia 2010, 14:39

Wystarczy oświadczenie, aby legalnie dać pracę osobie z innego kraju. Pod warunkiem, że pracownik jest obywatelem państwa graniczącego z naszym krajem. Pracodawcy z Chełma i powiatu chętnie z tej możliwości korzystają.

W tym roku w Powiatowym Urzędzie Pracy w Chełmie zarejestrowanych zostało 58 oświadczeń pracodawców, którzy zdecydowali się na zatrudnienie pracowników spoza naszego kraju.

To mniej niż w poprzednich latach. W ubiegłym roku było ich 134, a dwa lata wcześniej 117. Jednak jak mówią urzędnicy, to ciągle bardzo dobry wynik.

Pracy w Polsce szukają najczęściej nasi wschodni sąsiedzi. – Od jakiegoś czasu zatrudniam Ukraińców i bardzo sobie chwalę ich pracę – mówi pan Marek, właściciel firmy budowlanej z Chełma. – Nie ukrywam, że są pracownikami tańszymi niż Polacy. Są też bardzo sumienni i pracowici. Naprawdę nie ma na co narzekać. Wygodne jest to, że formalności związane z ich zatrudnieniem, nie są skomplikowane.

I nie będą. Także po Nowym Roku. Jeszcze w tym miesiącu weszło w życie rozporządzenie w sprawie przedłużenia możliwości wykonywania pracy przez cudzoziemców na podstawie jedynie oświadczenia pracodawcy.

– Zgodnie z obowiązującymi przepisami bez zezwolenia można zatrudniać osoby posiadające obywatelstwo państw graniczących z Polską – mówi Alicja Nawrocka, dyrektor chełmskiego PUP.

– W przypadku państw-sąsiadów, które nie są członkami Unii Europejskiej, czyli Białorusi, Rosji i Ukrainy, praca bez zezwolenia może trwać do 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy. Nie chodzi tutaj o rok kalendarzowy, ale o 12 miesięcy liczone od dnia rozpoczęcia pracy. Dotyczy to też pracowników z Mołdawy i Gruzji.

Aby zatrudnić obcokrajowca trzeba tylko zarejestrować w urzędzie pracy oświadczenie o zamiarze powierzenia mu wykonywania pracy. W przypadku Chełma można to zrobić w Dziale Pośrednictwa Pracy PUP, (Pl. Niepodległości 1, wejście od ul. Stephensona, pokój nr 376). Informacje na ten temat można uzyskać telefonicznie, dzwoniąc pod numer 82 562-76-85.

– Rejestracja jest bezpłatna – dodaje Nawrocka. – Trwa zaledwie kilka minut. Zarejestrowane w PUP oświadczenie (powinno być wypełnione czytelnie, najlepiej niebieskim długopisem) stanowi podstawę do uzyskania przez cudzoziemca w polskiej placówce dyplomatyczno-konsularnej w kraju jego zamieszkania wiz pobytowej z prawem do pracy. A mając taką wizę, cudzoziemiec zgłasza się do pracodawcy, aby zawrzeć umowę o pracę.

Ta umowa musi być koniecznie sporządzona na piśmie. To niezbędny warunek do zgłoszenie pracownika do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. Obowiązkiem pracodawcy jest też zabezpieczenie nowemu pracownikowi bezpiecznych i higienicznych warunków pracy – przypominają urzędnicy.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!