sobota, 29 kwietnia 2017 r.

Chełm

Chełm: Urząd pracy podpowiada, jak zatrudnić obcokrajowca

Dodano: 27 grudnia 2010, 14:39

Wystarczy oświadczenie, aby legalnie dać pracę osobie z innego kraju. Pod warunkiem, że pracownik jest obywatelem państwa graniczącego z naszym krajem. Pracodawcy z Chełma i powiatu chętnie z tej możliwości korzystają.

W tym roku w Powiatowym Urzędzie Pracy w Chełmie zarejestrowanych zostało 58 oświadczeń pracodawców, którzy zdecydowali się na zatrudnienie pracowników spoza naszego kraju.

To mniej niż w poprzednich latach. W ubiegłym roku było ich 134, a dwa lata wcześniej 117. Jednak jak mówią urzędnicy, to ciągle bardzo dobry wynik.

Pracy w Polsce szukają najczęściej nasi wschodni sąsiedzi. – Od jakiegoś czasu zatrudniam Ukraińców i bardzo sobie chwalę ich pracę – mówi pan Marek, właściciel firmy budowlanej z Chełma. – Nie ukrywam, że są pracownikami tańszymi niż Polacy. Są też bardzo sumienni i pracowici. Naprawdę nie ma na co narzekać. Wygodne jest to, że formalności związane z ich zatrudnieniem, nie są skomplikowane.

I nie będą. Także po Nowym Roku. Jeszcze w tym miesiącu weszło w życie rozporządzenie w sprawie przedłużenia możliwości wykonywania pracy przez cudzoziemców na podstawie jedynie oświadczenia pracodawcy.

– Zgodnie z obowiązującymi przepisami bez zezwolenia można zatrudniać osoby posiadające obywatelstwo państw graniczących z Polską – mówi Alicja Nawrocka, dyrektor chełmskiego PUP.

– W przypadku państw-sąsiadów, które nie są członkami Unii Europejskiej, czyli Białorusi, Rosji i Ukrainy, praca bez zezwolenia może trwać do 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy. Nie chodzi tutaj o rok kalendarzowy, ale o 12 miesięcy liczone od dnia rozpoczęcia pracy. Dotyczy to też pracowników z Mołdawy i Gruzji.

Aby zatrudnić obcokrajowca trzeba tylko zarejestrować w urzędzie pracy oświadczenie o zamiarze powierzenia mu wykonywania pracy. W przypadku Chełma można to zrobić w Dziale Pośrednictwa Pracy PUP, (Pl. Niepodległości 1, wejście od ul. Stephensona, pokój nr 376). Informacje na ten temat można uzyskać telefonicznie, dzwoniąc pod numer 82 562-76-85.

– Rejestracja jest bezpłatna – dodaje Nawrocka. – Trwa zaledwie kilka minut. Zarejestrowane w PUP oświadczenie (powinno być wypełnione czytelnie, najlepiej niebieskim długopisem) stanowi podstawę do uzyskania przez cudzoziemca w polskiej placówce dyplomatyczno-konsularnej w kraju jego zamieszkania wiz pobytowej z prawem do pracy. A mając taką wizę, cudzoziemiec zgłasza się do pracodawcy, aby zawrzeć umowę o pracę.

Ta umowa musi być koniecznie sporządzona na piśmie. To niezbędny warunek do zgłoszenie pracownika do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. Obowiązkiem pracodawcy jest też zabezpieczenie nowemu pracownikowi bezpiecznych i higienicznych warunków pracy – przypominają urzędnicy.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24