niedziela, 23 kwietnia 2017 r.

Chełm

W Barze Staromiejskim w Chełmie ulepią 18,6 tys. wigilijnych uszek

Dodano: 21 grudnia 2011, 15:02
Autor: sad

W kuchni Baru Staromiejskiego praca wre. Do ulepienia są tysiace pierogów i uszek (Joanna Sadowska)
W kuchni Baru Staromiejskiego praca wre. Do ulepienia są tysiace pierogów i uszek (Joanna Sadowska)

Przygotowania do świąt w pełni. Kto nie chce sam przygotowywać wigilijnych potraw, może je kupić. W Barze Staromiejskim w Chełmie dla klientów-smakoszy panie ulepią w tym roku 18,6 tys. wigilijnych uszek i grubo ponad 5 tysięcy pierogów.

Znany w mieście bar działa nieprzerwanie od 20 lat. Zawsze przed świętami właśnie tutaj gospodynie mogły dokupić prawdziwie domowe wigilijne przysmaki. Jak mówi właścicielka lokalu Maria Zalewska, z latami, klientów zamawiających świąteczne potrawy przybywa.

Najwięcej chętnych jest oczywiście na wigilijne uszka i pierogi. Choć utarło się, że te pierwsze podajemy do barszczu w wigilijny wieczór, są tacy smakosze, którzy jedzą je w każdej ilości, nie tylko w wigilię. Pani Maria pamięta klienta, który zamówił 3 kg uszek. – Mówił, że są tak smaczne, że jego rodzina je te uszka w wigilię, przez całe święta, a jak zostanie, to także po – mówi Zalewska.

Furorę robią też pierogi. Ruskie, jak mówi właścicielka, wędrują nawet za granicę. Są tacy, którzy posyłają je rodzinie do Szwecji, Austrii i Włoch. Ale przed świętami największe wzięcie mają te z kapustą i grzybami. W kuchni Baru Staromiejskiego na świąteczne zamówienie klientów powstanie ich 5,3 tys.

Około 300 takich pierogów trafi na zaplanowaną na piątek wspólną chełmską wigilię. Każdy więc, kto przyjdzie o godz. 15 na plac Łuczkowskiego, będzie mógł ich posmakować.

Co jeszcze zamawiają klienci na świąteczny stół? Są jeszcze ryby w panierce lub greckim sosie i paszteciki. Tegoroczna nowinka przygotowana dla klientów baru, to gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Jest też oczywiście tradycyjny wigilijny bigos z grzybami na oleju rzepakowym. Smaczny? – Jedna z klientek zamawiając świąteczne potrawy dodała: "I ten bigos, który jest najlepszy na świecie”. No to chyba klientom smakuje – śmieje się pani Maria.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24