sobota, 22 lipca 2017 r.

Chełm

W Barze Staromiejskim w Chełmie ulepią 18,6 tys. wigilijnych uszek

Dodano: 21 grudnia 2011, 15:02
Autor: sad

W kuchni Baru Staromiejskiego praca wre. Do ulepienia są tysiace pierogów i uszek (Joanna Sadowska)
W kuchni Baru Staromiejskiego praca wre. Do ulepienia są tysiace pierogów i uszek (Joanna Sadowska)

Przygotowania do świąt w pełni. Kto nie chce sam przygotowywać wigilijnych potraw, może je kupić. W Barze Staromiejskim w Chełmie dla klientów-smakoszy panie ulepią w tym roku 18,6 tys. wigilijnych uszek i grubo ponad 5 tysięcy pierogów.

Znany w mieście bar działa nieprzerwanie od 20 lat. Zawsze przed świętami właśnie tutaj gospodynie mogły dokupić prawdziwie domowe wigilijne przysmaki. Jak mówi właścicielka lokalu Maria Zalewska, z latami, klientów zamawiających świąteczne potrawy przybywa.

Najwięcej chętnych jest oczywiście na wigilijne uszka i pierogi. Choć utarło się, że te pierwsze podajemy do barszczu w wigilijny wieczór, są tacy smakosze, którzy jedzą je w każdej ilości, nie tylko w wigilię. Pani Maria pamięta klienta, który zamówił 3 kg uszek. – Mówił, że są tak smaczne, że jego rodzina je te uszka w wigilię, przez całe święta, a jak zostanie, to także po – mówi Zalewska.

Furorę robią też pierogi. Ruskie, jak mówi właścicielka, wędrują nawet za granicę. Są tacy, którzy posyłają je rodzinie do Szwecji, Austrii i Włoch. Ale przed świętami największe wzięcie mają te z kapustą i grzybami. W kuchni Baru Staromiejskiego na świąteczne zamówienie klientów powstanie ich 5,3 tys.

Około 300 takich pierogów trafi na zaplanowaną na piątek wspólną chełmską wigilię. Każdy więc, kto przyjdzie o godz. 15 na plac Łuczkowskiego, będzie mógł ich posmakować.

Co jeszcze zamawiają klienci na świąteczny stół? Są jeszcze ryby w panierce lub greckim sosie i paszteciki. Tegoroczna nowinka przygotowana dla klientów baru, to gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Jest też oczywiście tradycyjny wigilijny bigos z grzybami na oleju rzepakowym. Smaczny? – Jedna z klientek zamawiając świąteczne potrawy dodała: "I ten bigos, który jest najlepszy na świecie”. No to chyba klientom smakuje – śmieje się pani Maria.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!