Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

18 sierpnia 2019 r.
10:41

Pierogi, sery, kasza. Co było najsmaczniejsze na Festiwalu Gryczaki?

12 1 A A

Szesnaście pierogów gryczanych, czternaście dań na bazie kaszy, dwanaście serów i dwanaście deserów zaprezentowało się na kulinarnym konkursie podczas Festiwalu Gryczaki 2019 w Janowie Lubelskim. Wybraliśmy dla was najbardziej łakome kąski.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kipi kasza, kipi groch
Lepsza kasza niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
A od kaszy człowiek zdrów

- ten wierszyk z dzieciństwa idealnie pasuje do największego święta kaszy w Polsce, który w drugi weekend sierpnia odbył się w Janowie Lubelskim. W tym roku ozdobą części duchowej był koncert Krzysztofa Cugowskiego z Zespołem Mistrzów. W części “brzuchowej”: zagrody smaku oraz konkurs kulinarny. - Z roku na rok ten festiwal idzie do przodu. Najbardziej cieszy mnie frekwencja i coraz ciekawsza prezentacja regionalnych przysmaków w zagrodach - mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. - Z jednej strony mamy klasycznie podane produkty, z drugiej nowoczesne i pomysłowe aranżacje dawnych dań.

Salceson, salceson

Stałą częścią festiwalu są pokazy kulinarnych gwiazd. Ponieważ festiwal Gryczaki 2019 odbył się po raz szesnasty, trudno wymienić kogoś, kto na scenie nie gotował. W tym roku publiczność bardzo gorąco przyjęła pokaz od serca, który zaprezentował Remigiusz Rączka, śląski kucharz, który prowadzi swój telewizyjny program „Rączka gotuje”.

Z roku na rok idzie w górę poziom potraw i nalewek, zgłaszanych do festiwalowego konkursu kulinarnego. Po kiełbasie gryczanej, wielkim przeboju kilku ostatnich edycji, Paweł Maćkowski znów zaszalał i wystawił do konkursu salceson z kaszą gryczaną. Świetne danie zdobyło puchar Przemysława Czarnka, wojewody lubelskiego. Idea salcesonu z kaszą tak spodobała się królowi Gryczakowi (w tej roli Waldemar Futa), że podczas wręczania skandował: salceson, salceson.

A my wybraliśmy kilka potraw, które zaskoczyły komisję konkursową i smakiem, i formą podania. Na przystawkę ser suszony w piecu chlebowym. To jeden z 3 serów wystawionych przez Elżbietę Łazur.

Ser w czarnuszce

Składniki: 1 kg dobrego sera, 2 jaja, sól do smaku, czarnuszka.

Wykonanie: ser odcisnąć, przegnieść z jajami i solą. Jeszcze raz odcisnąć i obtoczyć w czarnuszce. Suszyć w piecu chlebowym. Od redakcji: ser można wysuszyć w ciepłym piekarniku (tak jak się suszy grzyby), lub na patelni grillowej ułożyć siatkę z dębowych drzazg, na to położyć serek i postawić patelnię na najmniejszych ogniu. Suszyć bez przykrycia, przez kilka godzin.

Ser wędzony

Składniki: 2 litry mleka krowiego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, enzym ścinający mleko (podpuszczka) według instrukcji, sól wedle uznania.

Wykonanie: mleko podgrzać do temperatury 36,6 stopni Celsjusza. Wlać jogurt i odstawić na 2 godziny. Dodać podpuszczkę, intensywnie mieszając mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Jak zrobi się skrzep, kroić go w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Odstawić na 30 minut, żeby oddzieliła się serwatka. Wylać do drugiego garnka. Na serwatce można ugotować smaczną zupę chrzanową z jajkiem. Ser włożyć do formy serowarskiej i dobrze odcisnąć. Wędzić 6 godzin. - Podawać do wina - radzi Adam Jarosz, autor sera. A teraz przepis na fajerczaki z mąką jaglaną od Ireny Jargiło.

Fajerczaki jaglane

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki jaglanej (zmielić kaszę jaglaną w malakserze), 1 jajko, 1 łyżeczka sody, pół litra zsiadłego mleka, trzy czwarte szklanki śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: połączyć składniki potrawy, zagnieść dość luźne ciasto, piec na rozgrzanych fajerkach. Od redakcji: fajerczaki możecie upiec na patelni grillowej lub tzw. patelni cygańskiej (stalowa, wypalona na czarno). Oczywiście bez oleju, za to podsypując mąką pod koniec pieczenia. Fajerczaki najlepiej smakują gorące z kwaśnym mlekiem. Można je posmarować dobrym masłem, mogą zastąpić bułki i chleb. Zamiast mąki z kaszy jaglanej możecie użyć mąki z niepalonej kaszy gryczanej.

Co na główne danie? Bardzo smakowały nam gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, które na konkurs wystawiły panie z Domu „Senior” w Modliborzycach. Niby prosty przepis, a pełnia smaku niebywała. To bardzo harmonijne danie było pięknym pokłonem dla tradycji.

Gołąbki modliborzyckie

Składniki: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag sera białego, 5 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 1 kapusta, sól i pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować z niewielką ilością grzybów. Resztę grzybów ugotować w osobnym rondelku. Posiekać cebulę, przesmażyć na patelni razem z ugotowanymi grzybami. Kaszę połączyć z serem, dodać cebulę z grzybami. Wymieszać, doprawić. Zawijać farsz w obgotowane liście kapusty. Układać w naczyniu żaroodpornym, piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od redakcji: w trakcie pieczenia podlać wodą lub bulionem, najlepiej na suszonych grzybach.
Sakiewki kaszowe z łososiem

Z obiadowych dań wielce smakowały nam także sakiewki z łososiem, które przyrządziła Barbara Kapusta.

Składniki: 2 szklanki uparowanej kaszy gryczanej, 1 kostka twarogu, 2 cebule, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, wędzony łosoś w plastrach, 2 opakowania ciasta francuskiego, 1 jajko.

Wykonanie: cebulę usmażyć, natkę i koperek posiekać, dodać do kaszy, wyrobić, dodać pokruszony twaróg. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Z jednego płatu ciasta francuskiego wyciąć 99 prostokątów. Na każdym położyć plaster łososia, porcję farszu. Sklejać przeciwległe rogi ciasta, formować sakiewki, smarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Na deser lizaki jaglane

Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 15 dag masła, po szklance śmietany, mleka i wody, pół szklanki cukru, 1 serek mascarpone, 6 jajek, 2 łyżki kaszy manny, rodzynki, 2 tabliczki czekolady, posypka na ozdobę.

Wykonanie: kaszę uparować, dodać pozostałe składniki, wymieszać i upiec. Upieczony jaglak zblendować, dodać serek mascarpone, wymieszać. Formować małe kuleczki, schłodzić. Oblać rozpuszczoną czekoladą, nadziewać na patyczki, ozdobić posypką i schłodzić.

Kipi kasza i co dalej?

Festiwal ma się coraz lepiej. - Narodził się podczas opracowywania strategii produktu turystycznego dla Janowa Lubelskiego. Te szesnaście lat temu było to pierwszy, tak wielki festiwal kulinarny w województwie lubelskim - mówi Krzysztof Kołtyś, burmistrz miasta. Organizatorzy szacują, że Gryczaki 2019 w ciągu dwóch dni odwiedziło grubo ponad 20 tysięcy ludzi. Ale świat idzie do przodu. Burmistrz nie ukrywa, że Gryczakom należy się programowy lifting. – Za rok chcemy mocno wyeksponować zdrowotne walory potraw z kaszy. W pokazach kulinarnych postawić na kuchnię fit. Nowej formuły potrzebuje także konkurs kulinarny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jest nowy prezes w Azotach Puławy

Jest nowy prezes w Azotach Puławy

Do wykonywania obowiązków prezesa Zarządu Grupy Azoty Puławy został delegowany już w kwietniu. Od jutra, zgodnie z dzisiejszą decyzją Rady Nadzorczej Hubert Kamola będzie oficjalnie zajmował to stanowisko. Został powołany na 3-letnią kadencję,

Pierwsza decyzja nowego burmistrza. Jego ludzie mają wpływy również w powiecie

Pierwsza decyzja nowego burmistrza. Jego ludzie mają wpływy również w powiecie

Jest pierwsza decyzja nowego burmistrza Radzynia Podlaskiego. Ogłosił ją tuż po oficjalnym zaprzysiężeniu.

Mieli odsunąć PiS od władzy, a zagłosowali ramię w ramię. Wiemy, ile zarobi nowy burmistrz
Zdjęcia
galeria

Mieli odsunąć PiS od władzy, a zagłosowali ramię w ramię. Wiemy, ile zarobi nowy burmistrz

To obrzydliwy skandal – tak o porozumieniu radnych Platformy Obywatelskiej z klubem nowego burmistrza Świdnika Marcina Dmowskiego mówi Mariusz Wilk z Polski 2050 Szymona Hołowni. To ugrupowanie w wyborach startowało wraz z PO pod szyldem Koalicji 15 Października po to, by odsunąć PiS od władzy w mieście i powiecie. PO za poparcie Dmowskiego w Radzie Miasta już otrzymało funkcję wiceprzewodniczącego dla Roberta Syryjczyka. To jeszcze nie koniec, bo ma dostać także stołek wiceburmistrza!

Eurowizja 2024. Luna walczy o finał dla Polski. Liczą się głosy widzów
film

Eurowizja 2024. Luna walczy o finał dla Polski. Liczą się głosy widzów

Luna, jako reprezentantka Polski, a poza nią wokaliści z Chorwacji, Cypru, Irlandii, Litwy, Serbii, Ukrainy, Australii, Azerbejdżanu, Finlandii, Islandii, Luksemburga, Mołdawii, Portugalii i Słowenii będą dzisiaj wieczorem walczyć o wejście do finału tegorocznej Eurowizji.

Noc z muzyką Queen w Radiu Lublin
11 maja 2024, 20:00

Noc z muzyką Queen w Radiu Lublin

W sobotę (11 maja) w lubelskim Studio im. Budki Suflera zostanie złożony muzyczny hołd dla wyjątkowego zespołu. „A Night At The Radio” to koncert w wykonaniu Queen Band, jednego z najciekawszych tribute bandów tej legendarnej formacji.

Motocyklista wylądował w rowie. Zachciało mu się jazdy bez uprawnień

Motocyklista wylądował w rowie. Zachciało mu się jazdy bez uprawnień

To mogło naprawdę skończyć się tragicznie. Na szczęście życiu 35-latka, który jadąc motocyklem wpadł do rowu, nic nie zagraża. Ale konsekwencje mieszkaniec Warszawy i tak poniesie.

Majowa edycja "Sceny Ad Hoc" w Chatce Żaka
8 maja 2024, 19:00

Majowa edycja "Sceny Ad Hoc" w Chatce Żaka

Już jutro kolejna odsłona „Sceny Ad Hoc” w lubelskiej Chatce Żaka. Na scenie zobaczymy młodych, lubelskich artystów.

Krzysztof Staruch objął Kraśnik

Krzysztof Staruch objął Kraśnik

Na inauguracyjnej sesji Rady Miasta Kraśnik IX kadencji radni oraz nowy burmistrz Krzysztof Staruch złożyli ślubowania. Przewodniczącym został wybrany Jarosław Jamróz, a jego zastępcami Piotr Janczarek i Zbigniew Bartysiak.

Kolejni zawodnicy pożegnali się z Azotami Puławy, jest też nowy trener

Kolejni zawodnicy pożegnali się z Azotami Puławy, jest też nowy trener

Azoty Puławy straciły głównego sponsora, a to spowodowało, że przyszłość klubu stoi pod dużym znakiem zapytania. We wtorek działacze poinformowali o zmianach, które zaszły ostatnio w drużynie. Wiadomo, że Siergiej Bebeszko nie jest już trenerem zespołu. Jego miejsce w roli szkoleniowca zajął Patryk Kuchczyński. Z drużyny oficjalnie odeszło też kilku zawodników.

Bartosz Jaworski i Bartosz Bańbor poprowadzili Motor Lublin do pierwszego zwycięstwa w Ekstralidze U24

Bartosz Jaworski i Bartosz Bańbor poprowadzili Motor Lublin do pierwszego zwycięstwa w Ekstralidze U24

Trzeci mecz i pierwsza wygrana Motoru w Ekstralidze U24. Lubelskie „Koziołki” we wtorkowy wieczór pokonały w Krośnie tamtejsze Orlen Cellfast Wilki 46:44. Drużynę do sukcesu poprowadzili Bartoszowie: Jawroski i Bańbor. Ten pierwszy zapisał na swoim koncie komplet 15 punktów. Drugi dorzucił 12.

Polski mają już za sobą. Puławscy maturzyści w dobrych nastrojach
galeria

Polski mają już za sobą. Puławscy maturzyści w dobrych nastrojach

Dzisiaj rano absolwenci szkół średnich przystąpili do egzaminu pisemnego z języka polskiego. Większość uczniów, z którymi rozmawialiśmy wybrała temat dotyczący buntu i jego konsekwencji dla człowieka. Drugim tematem było pytanie o relacje. Nastroje - na razie bardzo dobre.

Wypadek pijanego motorowerzysty. Miał szczęście, że nic poważnego mu się nie stało

Wypadek pijanego motorowerzysty. Miał szczęście, że nic poważnego mu się nie stało

Pił, więc jechać nie powinien. Ale zrobił to. Ta przejażdżka dla motorowerzysty zakończyła się wypadkiem.

Najdłuższy stół świata stanął w Lublinie i połączył się z... Wilnem

Najdłuższy stół świata stanął w Lublinie i połączył się z... Wilnem

To było wyjątkowe spotkanie. Dzisiaj przedstawiciele Lublina i Wilna mieli okazję zasiąść przy wspólnym stole, ustawionym i zastawionym przed portalem na Placu Litewskim.

To mógł być fatalny weekend na zalewem. Ale policjanci pomogli
galeria

To mógł być fatalny weekend na zalewem. Ale policjanci pomogli

Młodzi, grzeczni i uczynni - tak o policjantach z posterunku nad Zalewem Zemborzyckim napisał do komendanta obywatel, któremu mundurowi pełniący służbę nad wodą bardzo pomogli w trakcie minionego weekendu.

Łosie błąkały się po mieście. Tragiczny finał na ogrodzeniach

Łosie błąkały się po mieście. Tragiczny finał na ogrodzeniach

Po Białej Podlaskiej od kilku dni błąkały się trzy łosie. Niestety, ich miejska przygoda zakończyła się tragicznie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium