sobota, 18 listopada 2017 r.

Kuchnia

Bardzo pyszne kotlety z dorsza

  Edytuj ten wpis
Dodano: 23 września 2009, 09:55

Za kotletami rybnymi nigdy nie przepadałem. Ale przy okazji krótkiego urlopu w Kołobrzegu miałem przyjemność uczestniczyć w robieniu kotletów z dorsza. Są wyśmienite.

Najpierw na targu rybnym należało świeżego dorsza kupić – potem kotlety zrobić i się nimi zajadać. Zajadałem się też flądrą z patelni i beloną. Moim nauczycielem w przyrządzaniu dorsza był Bogumił Andrzejczak - za co dziękuję.

Kotlety z dorsza

Składniki:
Pół kg dorsza, 10 dag boczku, 1 jajo, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka siekanej pietruszki, 5 dag tartej bułki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.


Wykonanie:
Z oczyszczonej i umytej ryby wyjąć ości, ściągnąć skórę. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z boczkiem. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać do ryby razem z jajkiem, tartą bułką i przeciśniętym przez prasę czosnkiem.


Masę dobrze wyrobić, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz czarny i ziołowy. Formować średniej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce, smażyć na oleju, tak by były złote i chrupiące.


Ziemniaki wyszorować, nie obierać, przekroić na połówki, posolić, posmarować olejem, obsypać kminkiem, upiec. Podawać z kotletami i sałatką z pomidorów, papryki, cebuli i ogórków. Albo z kiszoną kapustą.

Jak to smakuje? Dorsz ma pyszne mięso, mięso, dodatek boczku jeszcze podbija jego smak, kotlety są delikatne, aromatyczne. Można je także podawać na zimno. Z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 25 września od 9 do 12 sekrety słynnej ryby po żydowsku z Piask, historia flaków z lina i rybne ciekawostki. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!