wtorek, 17 października 2017 r.

Kuchnia

Co warto zrobić z cukinii?

  Edytuj ten wpis

Najchętniej robimy z niej warzywne leczo. Ja uwielbiam ją z makaronem i boczkiem. Ostatnio przyrządziłem ją z marchewką. W kolejce czeka pasztet z cukinii. Za dobry przepis na cukiniowy pasztet oddam dobrą książkę kucharską. Piszcie: sulisz@dziennikwschodni.pl

Kroję cukinię wzdłuż na cztery części. Wycinam pestki. Każdą część kroję na trzy części. Solę i zostawiam na sitku, żeby cukinia puściła sok.

Marchewki kroję na cztery części, delikatnie solę i duszę na oliwie z dodatkiem kminku. Koniecznie pod przykryciem, żeby były soczyste.

Odsączone kawałki cukinii obsmażam na patelni.

W rondelku podsmażam czosnek. Dodaję uduszoną marchewkę, cukinię i zioła, które mam pod ręką. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Podaję z ryżem. Albo z rybą, gotowaną na parze. Albo z piersią z kurczka z patelni grillowej.

O cukinii

Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Owoce cukinii, także smakiem, przypominają kabaczek lub ogórek, lecz mają od nich cieńszą skórkę - ciemnozieloną, nakrapianą białymi plamkami.

Do spożycia najlepiej zbierać okazy młode, długości od piętnastu do dwudziestu centymetrów, jeszcze z resztką kwiatostanu. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm.

Do najbardziej znanych odmian w Polsce należą: Apollo, Elite, Hybride, Zucchini, Seneca prolihic i Storr's Green (http://medycyna.linia.pl/cukinia.html)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!