środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Coś dla fanów herbaty. Masala Chai

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 listopada 2009, 13:12

Zdobyła nieprawdopodobną popularność na świecie. Do imbryka z gotującą wodą wrzuca się najpierw liście czarnej herbaty, potem imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki.

W różnych regionach Indii różnie przygotowuje się Masala Chai, stąd powstało wiele odmian tej niemal mistycznej herbaty. Różnią się nie tylko składem ale także sposobem parzenia.

Masala Chai

Do imbryka z dwoma filiżankami wrzącej wody dodaj herbatę, poczekaj, dodaj przyprawy, gotuj przez 15 sekund. Odstaw na minutę.

Podgrzej mleko. Następnie rozlej napar do filiżanek, dodaj mleko i cukier.

Masala Chai z patelni?

Rozlej wodę na miedzianej patelni.

Dodaj przyprawy i doprowadź całość do wrzenia.

Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj mleko i cukier. Ponownie duś na wolnym ogniu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!