czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Coś dla fanów herbaty. Masala Chai

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 listopada 2009, 13:12

Zdobyła nieprawdopodobną popularność na świecie. Do imbryka z gotującą wodą wrzuca się najpierw liście czarnej herbaty, potem imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki.

W różnych regionach Indii różnie przygotowuje się Masala Chai, stąd powstało wiele odmian tej niemal mistycznej herbaty. Różnią się nie tylko składem ale także sposobem parzenia.

Masala Chai

Do imbryka z dwoma filiżankami wrzącej wody dodaj herbatę, poczekaj, dodaj przyprawy, gotuj przez 15 sekund. Odstaw na minutę.

Podgrzej mleko. Następnie rozlej napar do filiżanek, dodaj mleko i cukier.

Masala Chai z patelni?

Rozlej wodę na miedzianej patelni.

Dodaj przyprawy i doprowadź całość do wrzenia.

Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj mleko i cukier. Ponownie duś na wolnym ogniu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

15-17 grudnia
komentarze (0)0
polubienia (0)0
14-12-2017

15-17 grudnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!