niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Cytryniec zamiast noktowizora

  Edytuj ten wpis
Dodano: 16 maja 2006, 19:56

Zagadkowa nalewka na bazie cytryńca chińskiego wygrała IX Ogólnopolski Turniej Nalewek. Jej autor, Czesław Jung z Głuska dostał także prestiżową nagrodę Kresowej Akademii Smaku.

Drugie miejsce zdobyła nalewka z czarnego bzu Hieronima Błażejaka z Torunia. Trzecie - Wiśniówka Małgorzaty Żurek ze Swidnika.
Zwycięzcy otrzymali kolejno: 150 tys. zł, 100 tys. zł i 50 tys. zł. (pamiątkowe brykiety zmielonych banknotów).
Nagrodę Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, które nadzorowało pracę jury, otrzymała Wiśniówka Małgorzaty Żurek ze Swidnika.
Jury Artystów (Leszek Długosz, Stasys Eidrigevicius i Witold Dąbrowski) przyznało tytuł najlepszej nalewki "Jajecznikowi" autorstwa Cezarego Pyszczaka z Poniatowej.

Jurorzy o nalewkach

- Zdecydowanie najwyższy poziom nalewek - powiedział Robert Makłowicz, przewodniczący jury, który zachwycił się smakiem zwycięskiej nalewki.
- Jury po spróbowaniu 141 nalewek było zmęczone - dodał znakomity aktor Zbigniew Buczkowski.
Piotr Bikont, trzeci z jurorów smakował kolejne nalewki z mistrzowskim spokojem. Też jest przekonany o wysokim poziomie wystawionych trunków.
Artyści nalewek dostali na pamiątkę prawdzie białe kruki. Czyli Receptariusz Panny Apteczkowej - księgę nalewek wydaną przez Zbigniewa Lemiecha, właściciela Wydawnictwa Drukarni L-PRINT. Oraz karty pocztowe ze specjalnym stemplem turnieju.

Zwycięska nalewka!

Grace - Farmaceutów inaczej (na bazie cytryńca chińskiego)
(Czesław Jung)
Składniki:
Owoce cytryńca chińskiego 1 litr
Mleko "nadbużański dzban" 1 litr
Spirytus 95% /Polmos Lublin / - 1 litr
Cukier - 0,75 kg
3/4 laski wanilii
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
Kilka liścści cytryńca
Wykonanie:
Po połączeniu wszystkich składników, często wstrząsać słojem przez kilka tygodni. Po upływie 6 - 8 tygodni można filtrować
Wszystko o tajemniczym cytryńcu:
http://www.ogrody.agrosan.pl/ciecinski/cytryniec/

Jak było?

Jak było?
Zdecydowanie najwyższy poziom nalewek. Największy zasięg geograficzny zawodników. Nalewki z całej Polski.
Fantastyczny koncert Jana Kondraka. Jego "Kałakolczik" wzruszył publiczność i zachwycił skalą głosu. Robert Makłowicz zasłuchał się w piesni Zespołu Śpiewaczego ze wsi Gromada koło Biłgoraja. Klezmerzy Di Kusine z Knajpy u Fryzjera zachwycili Włodzimierza "Zagłobę" Wiszniewskiego i Stasysa Eidrigeviciusa. Oraz liczną publiczność.
Cudowny stół Eli i Lecha Cwalinów z "Hadesu". Z wybornymi wędzonymi żałądkami, pesto z Badowa i rewelacyjna słonina w czekoladzie.
Zachwycające wędliny z "Ulic miasta". Baleron białoruski dobry, że aż strach. Ryby. Mięsiwa. Staropolska uczta.
Cudowne gryczaki z piekarni Tadeusza Pęzioła. Jego chleb zyskał najwyższe uznanie Roberta Makłowicza.
Wyborne grille Gospodarzy. Potrawy z nalewkami w tle przygotowane przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Polskich pod wodzą Andrzeja Malinowskiego, szefa kuchni restauracji Dwór Anna.
Walki rycerzy i wyborny pokaz sztucznych ogni.
To był najlepszy turniej!
Ale wszystko przed nami.
- Zapraszam wszystkich do Kazimierza nad Wisłą na jubileuszowy X Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych, który odbędzie się w dniu 15 września w Knajpie u Fryzjera - mówi Robert Sulkiewicz, gospodarz jesiennego festiwalu.
A więc do zobaczenia!
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!