wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Czas na wigilijny smak (przepisy)

Dodano: 20 grudnia 2013, 13:00

Musi być barszcz z uszkami, śledzie i karp. Do tego pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kompot z suszu

Barszcz wigilijny najlepiej ugotować na selerze, pietruszce, marchwi, porze i cebuli z dodatkiem przypraw.

W oddzielnym garnku na dwóch szklankach wody gotujemy 10 dag suszonych borowików. Oba wywary cedzimy, łączymy, dodajemy drugie tyle kwasu buraczanego, podgrzewamy i barszcz gotowy. Ugotowane grzyby drobno siekamy, podsmażamy na cebuli, łączymy z bułką tartą i całym surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy na porcje rozwałkowanego ciasta, lepimy uszka i gotujemy do wypłynięcia. Do barszczu wigilijnego warto dodać łyżkę świeżego oleju rzepakowego.

Śledzie

W wigilijnych śledziach proste rozwiązania są najlepsze. Śledzie należy wymoczyć, pokroić na kawałki, w słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, a potem zalać olejem rzepakowym.

– Śledzie moczę, obieram ze skóry, kroję, posypuję siekaną cebulką i odstawiam na parę godzin, żeby doszły. Suszone prawdziwki zalewam na noc, odcedzam, kroję i rzucam na patelnię z oliwą. Dodaję kilka małych prawdziwków mrożonych, duszę, po kilku minutach dorzucam cebulki. Kiedy się wszystko udusi, dolewam trochę wody, w której moczyły się suszone grzyby, zagotowuję i tą mieszanką zalewam śledzie. Kiedy wszystko wystygnie, przekładam do glinianego garnka, posypuję odrobiną pieprzu i gotowe – mówi Leszek Mądzik, reżyser teatralny z Lublina.

Karp w kurkach

Składniki: 1 kg filetów z karpia, 3/4 kg mrożonych kurek, 1/4 l śmietany 18%, 2 żółtka, troszkę masła, oliwa, troszkę mąki.

Wykonanie: filet z karpia umyć starannie i pokroić w dzwonka. Kurki wymoczyć w mleku, pokroić na ćwiartki kurki udusić na maśle. Karpia delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. W śmietanie rozbełtać widelczykiem 2 żółtka. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć uduszonymi kurkami i zalać śmietaną. Zapiec w piekarniku w 150 stopniach, aż śmietana zgęstnieje.

Kapuściarz z Motycza

To fantastyczne, pikantne ciasto z kapustą. Na wigilię przyrządzi go Danuta Kliczka z Motycza.

– 1,5 kg kapusty kiszonej przepłukawszy jak za kwaśna, odcisnę, nożem na drobniej posiekam. Obgotuję garść grzybków suszonych. Grzybki podrobię. Cebulkę podsmażę na oleju, troszkę mąki dam. Wymieszam, podleję wodą z grzybków, pieprz daję ziołowy, pieprz prawdziwy. Jeszcze później tym olejem świeżym poleję farsz. Próbuję, przysolę, jak trzeba.

Ciasto kruche robię. 4 szklanki mąki pszennej biorę, margarynę całą, soli z łyżkę płaską, proszku do pieczenia płaską łyżkę też, łyżeczkę gałki i pieprzu ziołowego, z półtorej łyżki cukru pudru na smak. Do tego 4 łyżki śmietany, trzy żółtka i całej jajo. Zagniatam. Troszkę oddzielam na paseczki. Wyłożę na blaszkę, ten farsz ładnie rozłożę, wyrównam, paseczki z ciasta zrobię, smaruję rozmąconym jajem, troszkę soli, posypuję kominkiem i sezamem. Mam piekarnik z wiatrem, to piekę 40 minut na 160 stopni, aż się przyrumieni – mówi autorka przepisu.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!