Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 czerwca 2011 r.
15:02
Edytuj ten wpis

Czy staropolską kuchnię da się zjeść?

4 3 A A
 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

We wrześniu podczas tegorocznej edycji konkursu "Smaki Lubelszczyzny” uczniowie, zawodowi kucharze, artyści, dziennikarze i politycy będą gotować potrawy według najstarszej polskiej książki kucharskiej. Ty możesz zrobić to już teraz w domu!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” będzie główną osią Europejskiego Festiwalu Smaku, który 9–11 września 2011r. odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Punktem wyjścia tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie jest przekonanie, że wiedza o staropolskiej kuchni jest ważnym krokiem do poznania dawnej wrażliwości, religii, kultury i tożsamości naszych przodków.

Kuchnia kontrastów

W tym roku konkurs odbędzie się aż w trzech kategoriach. Według dawnych przepisów staropolskie potrawy przygotują uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny, szefowie kuchni najlepszych restauracji z regionu oraz duety złożone z kucharzy i vip-ów.

Wszyscy będą pracować na recepturach przygotowywanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który jest dziś największym autorytetem w sprawach staropolskiej kuchni. – Kuchni odwołującej się do kontrastów, iluzji i różnic między wyglądem a smakiem potrawy. Jedzenie, kuchnia i smak tworzą specyficzny język, którego odczytanie może nam ułatwić zrozumienie przeszłości. Nie jest to język polityków, ideologów i propagandzistów, ale mowa zachowań, gestów i zaklętych w formę pożywienia myśli. Mówiąc inaczej, do narzędzi poznania obok słowa i obrazu próbujemy wprowadzić także smak – mówi Dumanowski.

Estetyka stołu

Prof. Jarosław Dumanowski, który wydał "Compendium ferculorum”, najstarszą polską książkę kucharską napisaną przez Stanisława Czernieckiego w 1682 roku, jest przewodniczącym kapituły konkursu "Smaki Lubelszczyzny”. Nie dość, że przygotował zestawy receptur dla trzech kategorii konkursu, to jeszcze napisał do nich słowo. Oto najważniejsze fragmenty:

– Kuchnia staropolska, tzn. kuchnia z czasów staropolskich, czyli sprzed rozbiorów, to kuchnia prawie całkowicie dziś zapomniana. Mianem "staropolskich” określa się dziś często nie tylko dania z XIX wieku, ale nawet potrawy z wieku XX czy też po prostu wiejskie, swojskie jedzenie. Czasem "staropolski” znaczy po prostu "polski”, czyli nieomalże wszystko oprócz pizzy, spaghetti i sushi. Popularność skojarzenia z kuchnią staropolską sprawia, że używa się tego określenia nie tylko do potraw, które ze staropolszczyzną nie mają nic wspólnego, ale nawet do wyrobów, które nie mają nic wspólnego z samą kuchnią (gotowe, przemysłowe produkty). W potocznym rozumieniu za staropolskie uznajemy potrawy i produkty, które nie tylko nie mają z kuchnią staropolską wiele wspólnego, ale wręcz są zaprzeczeniem jej stylu, estetyki i wartości – pisze prof. Jarosław Dumanowski.
Kapłon bohaterem

W tamtej zapomnianej kuchni ceniono dania z ryb, drobiu, dzikiego ptactwa, cielęciny, wołowiny i baraniny. Co ciekawe, na staropolskich stołach nie było wieprzowiny. – W wielu przepisach Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej, pozwala nam na stosowanie różnych, zamiennych składników. W szczególności dotyczy to trudno dostępnego dziś kapłona, który podczas lubelskiego Europejskiego Festiwalu Smaku będzie bohaterem pokazów kulinarnych. Kapłona można tu (o czym zresztą często Czerniecki przypomina) zastąpić cielęciną lub innym drobiem, zresztą mistrz pisze czasem "weźmij materyjej mięśnej jakiejkolwiek”, "cokolwiek domowego chcesz”, "albo co chcesz” – dodaje prof. Dumanowski.

Sekrety Stanisława Czernieckiego

W księgarniach można kupić niezwykłą książkę, napisaną przez historyka i dwóch kucharzy. Jej autorzy spotkali się w pałacu wilanowskim w Warszawie, a więc w rezydencji Jana III Sobieskiego i Marysieńki. Prof. Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański wybrali z najstarszej polskiej książki kucharskiej 30 najciekawszych przepisów, dostosowali je do wymogów współczesności i podali nam na stół gotowe recepty.

Stanisław Czerniecki, autor "Compendium ferculorum”, marzył, żeby jego książkę czytano i według niej gotowano. Teraz, dzięki wspomnianym autorom możemy gotować z książką "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej”.

Zrób sobie obiad po staropolsku

Ze wspomnianej książki wybieramy kilka najbardziej charakterystycznych dań, które mogą być inspiracją do odkrywania domowych smaków w domu. Gotując według zaprezentowanych dziś receptur pamiętajmy, że smaki Lubelszczyzny to coś więcej niż flaki, niemiecki forszmak z Piask i pierogi. To bogata, wielokulturowa kuchnia pełna wysmakowanych, choć zapomnianych pomysłów. Czy wyobrażacie sobie Marysieńkę i Jana III Sobieskiego nad michą pierogów albo chłopskim korytem pełnym karkówki, boczku i kaszanki, ziemniaków i kwaszonych ogórków?

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Marcin / 8 lipca 2011 o 22:42
...gotowanie na kuchni węglowej miało tę zaletę, że potrawy można było spożywać cały dzień ciepłe, poza tym nie ma żadnej różnicy w smaku, no chyba że ktoś był patałachem i mieszał zupę pogrzebaczem. Kuchnia przed-rozbiorowa była dostosowana do naszego klimatu. Może trochę bardziej nudna niż dziś, ale ówczesnym ludziom to nie przeszkadzało, że nie mogli dostać limonki, granatu, bananów do smażenia lub indyka... - jak nie znali tych smaków, to nie tęsknili.
Avatar
pix / 2 lipca 2011 o 09:02
NIE DA SIĘ. Da się zjeść POTRAWY staropolskiej kuchni. Ale jedzenia kuchni, w szczególności tej opalanej węglem, nie polecam.
Avatar
zzz / 28 czerwca 2011 o 11:31
Nie, nie da się. Da się zjeść tylko Nowoczesną przez wielkie N...
Avatar
Marcin / 8 lipca 2011 o 22:42
...gotowanie na kuchni węglowej miało tę zaletę, że potrawy można było spożywać cały dzień ciepłe, poza tym nie ma żadnej różnicy w smaku, no chyba że ktoś był patałachem i mieszał zupę pogrzebaczem. Kuchnia przed-rozbiorowa była dostosowana do naszego klimatu. Może trochę bardziej nudna niż dziś, ale ówczesnym ludziom to nie przeszkadzało, że nie mogli dostać limonki, granatu, bananów do smażenia lub indyka... - jak nie znali tych smaków, to nie tęsknili.
Avatar
pix / 2 lipca 2011 o 09:02
NIE DA SIĘ. Da się zjeść POTRAWY staropolskiej kuchni. Ale jedzenia kuchni, w szczególności tej opalanej węglem, nie polecam.
Avatar
zzz / 28 czerwca 2011 o 11:31
Nie, nie da się. Da się zjeść tylko Nowoczesną przez wielkie N...

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej 0

11 mln zł trafi do przedsiębiorców z województwa lubelskiego w formie pożyczek na rozwój usług turystycznych. Zgodnie z podpisaną umową z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, Fundusz Pożyczkowy Lubelskiej Fundacji Rozwoju (LFR) w dalszym ciągu przyjmuje od przedsiębiorców wnioski o pożyczki preferencyjne.

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Jedna osoba nie żyje

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Jedna osoba nie żyje 39 0

Śmiertelny wypadek w Modliborzycach (pow. janowski) na drodze krajowej nr 19.

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach 1 0

Organizacja spływów kajakowych graniczną rzeką Bug staje się włodawską specjalnością. Tym bardziej, że ta forma turystyki cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony gości, którzy odwiedzają to miasto.

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu 18 17

Lech Wałęsa odwiedzi Puławy i Zamość. Spotka się z mieszkańcami w ramach Klubu Obywatelskiego.

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie 0 1

Żużlowcy Speed Car Motoru Lublin zgodnie z przewidywaniami wygrali po raz piąty w sezonie i umocnili się na pozycji lidera Nice Pierwszej Ligi Żużlowej.

Wykład: o czym myśli pies
26 maja 2018, 16:00

Wykład: o czym myśli pies 5 0

Co Gdzie Kiedy. 26 maja o godz. 16 w Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) odbędzie się wykład O czym myśli pies. Przeprowadzona zostanie także zbiórka na rzecz schroniska.

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina"
Magazyn

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina" 1 0

Ze Sławomirem Błażewiczem, nauczycielem języka polskiego i autorem wydanej właśnie książki „Tajemnice XI gimnazjum. Unia” rozmawiamy o magicznej podróży w czasy renesansu

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy 10 5

Zakłady Azotowe „Puławy” otrzymały akredytację na dostarczanie dwutlenku węgla dla amerykańskiej korporacji PepsiCo. To kolejny, po Coca Coli, gigant spożywczy, który będzie korzystał produkowanych nad Wisłą bąbelków.

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY]

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY] 29 1

O godzinie 19:30 lubelscy żużlowcy podejmą na swoim torze outsidera Nice 1 Ligi Żużlowej - drużynę Wandy Kraków. Fani zgromadzeni na stadionie liczą więc na kolejne zwycięstwo ekipy trenera Dariusza Śledzia

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 2 2

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Orion Dereźnia po nieudanej jesieni wiosną zdecydowanie poprawił grę i wciąż liczy się w walce o utrzymanie. Tym razem zespół trenera Artura Czerwa urwał na własnym boisku punkt Olimpiakosowi Tarnogród strzelając gola w 94 minucie

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych 1 2

Skatepark w Łęcznej czeka duża modernizacja. Rozebrane zostaną żelbetonowe fundamenty, wykonana nowa konstrukcja nawierzchni w postaci nowej płyty. Nowy bieg będą miały schody łączące jej dwie części.

Puszcza - Górnik 2:0. Wrócili do strefy spadkowej

Puszcza - Górnik 2:0. Wrócili do strefy spadkowej 0 7

PIŁKARSKA NICE I LIGA Górnik Łęczna uległ na wyjeździe drużynie Puszczy Niepołomice 0:2 i na dwie kolejki przed zakończeniem sezonu mocno skomplikował sobie szansę na zachowanie miejsca na zapleczu Lotto Ekstraklasy

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut 7 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Victoria Łukowa Chmielek prowadziła po niespełna na wyjeździe 2:0 po niespełna godzinie gry z Igrosem Krasnobród, ale więcej bramek w tym meczu nie padło bo jeden z zawodników gospodarzy naruszył nietykalność arbitra

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie 1 0

W Chełmskiej Bibliotece Publicznej można oglądać wystawę obrazów Garego Chu Kar Kui. To artysta z Szanghaju, kilka lat temu ochrzczony w kościele katolickim

Nie żyje prezes OSP w Kurowie. Pracował przy wypadku, potrącił go samochód

Nie żyje prezes OSP w Kurowie. Pracował przy wypadku, potrącił go samochód 149 5

Nie żyje Witold Drążkiewicz, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie (powiat puławski). 55-letni strażak zmarł dzisiejszej nocy. Był jedną z dwóch rannych osób w sobotnim wypadku w Bogucinie, kiedy to w pracowników służby drogowej wjechał kierowca audi.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.