poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Dynia? Jeszcze mi mało. Pikantny dip dyniowy

  Edytuj ten wpis

Tak jak nie mogę się dyni nafotografować, tak nie mogę się jej najeść. Oto intrygujący przepis na dip, który pochodzi z książki Marleny Spieler "Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje", wyd. Siedmioróg, 2005. Muszę spróbować...

Składniki

3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminku
1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki
1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4-1/2 łyżeczki curry
75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego
1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól
2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania.

Wykonanie

Na oliwie zeszklić cebulę oraz połowę czosnku. Dodać dynię i dusić pod przykryciem, aż zacznie mięknąć.

Dodać przyprawy i smażyć 3 minuty. Dodać pomidory i papryczkę, doprawić cukrem i solą. Dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka. Dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą.

Z czym podawać

Z kurczakiem na gorąco. Z indykiem. Ze schabem w ziołach.

Na zimno z wędliną.

I rewelacja: Z surowymi warzywami:)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!