środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Forszmak po lubelsku

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 lipca 2010, 12:32
Autor: (SZ)

Lubelski forszmak podawany w koszyczkach z naleśnikowego ciasta był przebojem najlepszych restauracji w czasach PRL-u.

Forszmak pochodzi z kuchni niemieckiej. O forszmaku pisze w "Uniwersalnej Książce Kucharskiej” Maria Ochorowicz –Monatowa podając przepis na przekąskę z cielęciny, cebuli, śledzi i sardeli.

Lubelski forszmak podawany w koszyczkach z naleśnikowego ciasta był przebojem najlepszych restauracji w czasach PRL-u. Przygotowywali go słynni kucharze: Józef Łanczont, który uczył się kucharskiej sztuki przed wojną na litewskim dworze Radziwiłłów i Kazimierz Mirosław. Przygotowywano go z najlepszych rodzajów mięsa i wędlin oraz kiszonych ogórków duszonych na maśle.

Forszmak po lubelsku

Składniki:
20 dag ogórków kiszonych, 20 dag boczku wędzonego, 20 dag kiełbasy podlaskiej, 70 dag schabu wędzonego, 3 dag koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka mąki, 1 kostka rosołu drobiowego, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, biały pieprz.


Wykonanie:
Schab, boczek i kiełbasę pokroić w paski. Na rozgrzany smalec wrzucić schab. Podsmażyć, przełożyć do garnka z bulionem. Dodawać kolejno boczek, kiełbasę, cebulę (każde osobno).
Doprawić pieprzem, solą, koncentratem pomidorowym. Obrane ogórki pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pod koniec gotowania do forszmaku. Po zagotowaniu zagęścić zasmażką z mąki i masła oraz śmietaną.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest Województwo Lubelskie
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!