poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Gotuj z Grzesiem Komendarkiem

  Edytuj ten wpis
Dodano: 18 maja 2005, 14:26

Czy aktorzy dobrze gotują? Małgorzata Rożniatowska gotuje świetnie. Najlepiej wychodzą jej wieprzowe kotlety. A Grzegorz Komendarek poza serialem jest zawodowym kucharzem.

Na żywo w Makro

Artystów kuchni zobaczymy w piątek i sobotę, 19 i 20 maja w hali Makro w Lublinie na Mięsnej Biesiadzie. A my już dziś mamy dla Was trzy sprawdzone przepisy. Dwa Grzegorza i jeden Małgosi.



Polędwiczki w sosie tuńczykowym

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych, mała puszka tuńczyka w oleju, 280 g majonezu, 1 kieliszek białego wina, olej, sól, biały pieprz, cytryna, świeży koper.
Wykonanie: Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić na pół godziny. Osączyć tuńczyka z oleju, zmiksować, dodać majonez i wino, sól, pieprz. Polędwiczki usmażyć z obu stron, dopiec w piekarniku. Wystudzić, pokroić w cienkie plastry, polać sosem tuńczykowym.

Filet wołowy w tłuczonym pieprzu

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 200 ml czerwonego wina, tłuczony pieprz, olej do smażenia, łyżka masła.
Wykonanie: Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błony. Mięso pokroić w poprzek na steki, ugnieść je ręką, włożyć do miski, zalać winem i dwiema łyżkami oleju. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty osuszyć mięso, posypać pieprzem. Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec położyć na każdym filecie kawałeczek masła. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kotlety Małgosi

Składniki: 600 g schabu, 120 g wędzonego boczku, śliwki suszone bez pestek, mąka pszenna, bułka tarta, 1 jajko, olej do smażenia, sól, biały pieprz.
Wykonanie: Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w poprzek na kotlety, rozbić, posolić, doprawić pieprzem. Na każdy kotlet położyć po 2-3 śliwki zawinięte w plaster boczku. Całość składać w kwadrat. Panierować w mące, jajku, tartej bulce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z frytkami i warzywami z wody.
Smacznego.

Czy dobrze gotują?

Przepisy sprawdziłem. Polędwiczki w sosie tuńczykowym rozpływały się w ustach. Wyszła znakomita zimna przekąska. Sos Komendarka równie doskonale pasuje do zimnej cielęciny. Koniecznie spróbujcie. Steki z grilla też wyszły mi dobrze. Ale kotlety Małgosi polecam szczególnie. Smak schabu, wędzonych śliwek i boczku tworzy cudowną symfonię smaku. Aż dziw, że kobiety mają tak dobre pomysły w kuchni.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!