środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Gotuj z Suliszem. Trzy smaczne godziny w Radiu Lublin. Ryba z kolendrą

  Edytuj ten wpis

W piątek, 30 października od dziewiątej do dwunastej. Jak smakuje kergulena? Dlaczego labraks jest modny? Skandal z pangą. Porady dla dorady. Sensacyjne odkrycie w sprawie kurkumy. I kuchnia Urszuli Dudziak. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Ojcem chrzestnym kerguleny w lubelskich restauracjach jest Marian Koczorowski. Najpierw podawał ją w "Piwnicy Rycerskiej", teraz podaje w "Karczmie Rzym". - To bardzo smaczna ryba, ma delikatne białe mięso i nie ma ości - mówi restaurator.

Kergulena ma delikatny smak. Wystarczy skropić je cytryną, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem i usmażyć na złoto. Do tego można podać sos koperkowy.

Ryba z kolendrą

A oto mój ulubiony przepis na rybę od Agnieszki Kręglickiej. Dostałem go w prezencie.


Składniki:
600 g filetów mięsistej morskiej ryby
przyprawa:
2 łyżki oliwy
2 łyżki liści kolendry
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
1 utarty ząbek czosnku
skórka i sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, kumin.

Wykonanie:
Wymieszać składniki przyprawy, wysmarować nimi cztery rybne filety. Piec w rozgrzanym piekarniku, po dziesięciu minutach filety obrócić i piec jeszcze sześć-dziesięć minut, aż ryba będzie gotowa. Tak samo można przygotować filety z kurczaka.

Co smakuje Urszuli Dudziak?

Je zdrowo. Młodnieje. Ma coraz więcej muzycznej i życiowej energii. Co jada? Włącz Radio Lublin, w piątek 30 października po 9 rano. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!