poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin. Trzy smaczne godziny o grzybach!

  Edytuj ten wpis

W piątek, 9 października od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem": Gdzie w weekend będą grzyby? Jak mrozić grzyby? Kurki w sosie. Rydze z patelni. Podgrzybki z cukinią. Zapraszamy. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Zapraszam serdecznie do słuchania. Radiosłuchacze sprawdzą, gdzie na Lubelszczyźnie są grzyby. Czy pod Janowem są już rydze? A pod Kazimierzem gąski? Gdzie można wybrać się na kurki?

Trochę popadało, czwartek wyszedł rekordowo ciepły. W piątek powinny być grzyby.

Podamy sposoby na marynowanie, solenie i suszenie grzybów. Będą sprawdzone przepisy. A ja podaję zapomniany przepis na grzyby po litewsku.

Grzyby po litewsku

Warto ten znakomity sposób przenieść na polski grunt, tym bardziej, że doskonale nadają się do tego pieczarki czy boczniaki.

Większe pieczarki kroimy w kawałki, boczniaki w kostkę. Siekamy kilka cebul, podsuszony żytni chleb kruszymy lub ścieramy na tarce. Rondel o grubym dnie smarujemy masłem, układamy część grzybów, posypujemy siekanym czosnkiem, chlebem, na który wykładamy wiórki masła.

Trochę soli, pieprzu i następna warstwa. Na wierzch nakładamy warstwę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pychotka.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!