piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Gryczaki 2013: Wielkie grillowanie na Święcie Kaszy

Dodano: 9 sierpnia 2013, 15:24

W sobotę i niedzielę 10-11 sierpnia 2013 Janów Lubelski będzie kulinarną stolicą Polski. Tegoroczna edycja najsłynniejszego festiwalu kaszy będzie poświęcona grillowaniu.

Sensacyjnie zapowiada się występ trójki Gruzinów, którzy pokażą jak się robi szaszłyki i jak wznosi toasty. Jeśli lubicie potrawy z grilla, trzeba jechać na Gryczaki, bo niespodzianek będzie więcej.

Ale od początku. O tym, że w sierpniu pół Polski wybiera się do Janowa Lubelskiego, wiadomo od kilkunastu lat. Na organizowany tu przez Janowski Ośrodek Kultury Festiwal Kaszy "Gryczaki” przyjeżdżają smakosze kaszy z całego kraju. – Kasza jest zdrowa i modna, a najlepsza pochodzi z naszego regionu.

Coraz więcej znanych kucharzy włącza ją do swoich pokazów – mówi Łukasz Drewniak, dyrektor JOK, pomysłodawca i organizator imprezy. Na jego zaproszenie podczas "Gryczaków” gotowali m.in. Bożena Dykiel, Grzegorz Russak, Karol Okrasa, Theofilos Vafidis, Ewa Wachowicz, w ubiegłym roku Grzegorz Łapanowski, który właśnie został gospodarzem nowego programu kulinarnego Top Chef.

Potrawy z ognia i dymu

Kulinarnymi gwiazdami tegorocznej edycji Festiwalu Gryczaki 2013 są Mistrzowie Polski w Grillowaniu: Andrzej Bryk i Mariusz Nowicki. Pierwszy z nich przez wiele lat był szefem kuchni Hotelu Marriott, jest trenerem reprezentacji kucharzy w wielu międzynarodowych konkursach. W sobotę 10 sierpnia wraz z Mariuszem Nowickim na scenie pokażą widowsko "Potrawy z ognia i dymu”. – W ich wypadku zaciera się różnica między klasycznym pokazem a teatrem gotowania. Polecam – mówi Łukasz Drewniak.

A my polecamy pokaz "Gruzińskie smaki z grilla”, który odbędzie się w niedzielę 11 sierpnia. Gruzini pieką najlepsze szaszłyki na świecie. Jeśli to prawda, warto poznać, jak oni to robią. Podstawą jest jagnięcina lub baranina. Sekret kruchości i soczystości mięsa kryje się w przyprawach. I occie, którym skrapia się kawałki mięsa. – Prawdziwi miłośnicy szaszłyków tej okazji przepuścić nie mogą – dodaje Drewniak.

Gruzińskie szaszłyki z Janowa Lubelskiego

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: Mięso umyć, obrać z tłuszczu, zamarynować w jogurcie. Pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką.

Zagrody pełne smaku

Organizatorzy szacują, że już w sobotę 11 sierpnia w Parku Misztalec pojawi się kilka tysięcy ludzi. – Musimy ich nakarmić i serdecznie podjąć. Służą do tego Zagrody Smaku z suto zastawionymi stołami, które będą uginać się od słynnych jaglaków i gryczaków, kaszanek, wędlin oraz raz białych i żółtych serów zagrodowych – mówi Łukasz Drewniak, dyrektor festiwalu.

Na deser będą słodkości, naturalne miody, żurawinówka w kilkunastu smakach i inne nalewki. Jak co roku przy zagrodach spotkacie stoisko ze słynnym karpiem momockim, wędzonym w olchowym dymie. Służą do tego metalowe skrzynki, zwane kopciuchą – ryba jest gotowa w ciągu 15 minut.
Czytaj więcej o:
Gość
Gość
bola
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (1 lutego 2016 o 18:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Smakosze kaszy!
Rozwiń
Gość
Gość (11 sierpnia 2013 o 16:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Tylko niech nie pisza ze najwieksza!!!!! bo u nas wszystko   najjj,,,,,,, nawet brak prespektyw najwiekszy i najwiekszy zascianek; jednak czas na zmiany, tym panom juz dziekujemy ; nawet socjotechnika dyletanctwunie pomoze

Rozwiń
bola
bola (11 sierpnia 2013 o 15:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

bylam wczoraj, te same stale numery co kazdego roku; typowy wiejski festyn przy kaszy i browarze zeby zabic nude mozna pojsc

Rozwiń
wicek
wicek (11 sierpnia 2013 o 11:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Jak zwykle. Stały numer. Gratuluję redaktorzynom. Informacja pojawia się na pierwszej stronie w momencie gdy jest już za późno, już po imprezie.

Rozwiń
dam
dam (11 sierpnia 2013 o 10:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

pół Polski się wybiera..? Dobre:)  Byłem w zeszłym roku, zeby spróbować gryczaka trzeba zapłacić za plasterek od 4-6zł. Nie wiem jak w tym roku ale w zeszłym atrakcji to tam nie było wiele.. ale za to bardzo drogo.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!