niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Historia słynnych nalewek: Jarzębiak z Lanckorony


Historia jarzębiaku sięga XVI wieku. Najlepszy wyrabiano w Lanckoronie. W XIX wieku jarzębiak z dodatkiem ziół i młodych pędów sosny produkowała Fabryka Wódek Zdrowotnych i Likierów arcyksięcia Rainera Habsburga, mieszcząca się przy dworze w Izdebniku.

Według legendy, jarzębiak został stworzony dla ozdoby świata. Oraz do karmienia ptaków i zwierząt.


Należy wiedzieć, że świeże owoce jarzębiny zawierają szkodliwy kwas, który rozkłada się podczas suszenia, gotowania i mrożenia.

Maria Disslowa radzi

W książce Marii Disslowej "Jak gotować” z 1932 roku znajduje się następujący przepis: "Zerwać jagody jarzębiny, gdy są nieco zwarzone mrozem, wtedy tracą cierpkość.

Włożyć jarzębinę do miski, wstawić do ciepłego piecyka, aby przewiędły jagody, gdyż nabiorą więcej słodyczy, wsypać je potem do gąsiora, nalać spirytusem. Po 1/2 roku jest wyborną wódką, bardzo mocną i pięknego koloru. Można do tej wódki dolać syropu, będzie słodka, nazywa się wówczas jarzębinką”.

Jarzębiak klasztorny na suszonej jarzębinie

Składniki:
2 dag suszonych owoców jarzębiny, 2 suszone śliwki, 1 daktyl, 10 rodzynek, 1 łyżka cukru, po 100 ml brendy i wódki, 800 ml spirytusu.


Wykonanie:
Jarzębinę, bakalie wymieszać z cukrem zalać w słoju spirytusem, odstawić na miesiąc. Zlać płyn, zamknąć odstawić. Pozostałą w słoju jarzębinę zalać wódką odstawić na trzy dni, zlać, połączyć ze spirytusowym płynem i brendy, odstawić na 6 miesięcy.


Przepis za książką: Kuchnia siostry Filomeny.

Jarzębiak

Składniki
0,25 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
1 litr spirytusu
1 litr wody
1,25 kg cukru.


Wykonanie:
Owoce zalać spirytusem w słoju, zamknąć, postawić w słonecznym miejscu na 2 tygodnie. Zlać, przefiltrować, wymieszać z ciepłym syropem z wody i cukru. Zostawić na tydzień. Jarzębiak zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i schować na sześć miesięcy.

Jarzębiak wytrawny

Składniki:
2 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
10 dag wędzonych śliwek
2,5 litra wódki czystej 45%


Wykonanie:
Owoce rozmrozić, pozakłuwać, opiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 5 minut. Ostudzić, przesypać do słoja, dodać śliwki, zalać wódką.
Odstawić na 3 miesiące. Zlać, przefiltrować, przelać do butelek, zakorkować, oblać lakiem i odstawić na 3 miesiące.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!