sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Hity polskiej kuchni: Holiszki z Biłgoraja

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 listopada 2009, 12:23

Żydowskie gołąbki musiały smakować Singerowi. W restauracji Sitarskiej odtworzył je Grzegorz Borowy. Na zdjęciu w akcji Emilia, żona Grzegorza i Magda Fijałkowska z Radia Lublin. Zrobiliśmy je razem. Do biłgorajskiej receptury dodaję przepis Mantu.

Składniki

1 główka kapusty, pół kg dobrej wołowiny, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, 1 opakowanie macy, 1 jako, mleko, sól i pieprz. Na sos obrane pomidory, przecier, sól i pieprz, trochę rodzynek.

Wykonanie

Należy zmielić mięso z cebulą, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko.

Wymieszany farsz nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem z pokrojonych pomidorów, przecieru pomidorowego, łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika.

Po godzinie zwiększyć temperaturę i dopiec. To jest pyszne.

Holiszki według Mantu

Czyli gołąbki, gałubcy, dolmas, sarmali. W wersji słodko-kwaśnej.

Starannie mielę wołowinę, doprawiam ją solą, pieprzem ,startą cebulą i łyżeczką rodzynek, dodaję kilka łyżek wcześniej ugotowanego ryżu i jajko.

Wymieszany farsz nakładam na sparzone liście kapusty, lub zblanszowane liście winogron. Zawijam w zgrabne pakunki, układam w żaroodpornym naczyniu. Holiszki zalewam sosem utworzonym z pokrojonych pomidorów (bez skórki!), domowego przecieru pomidorowego, łyżeczki rodzynek, soli, pieprzu.

Całość wstawiam na godzinkę do średnio nagrzanego piekarnika. Po godzinie dodaję do sosu 2 łyżki miodu i sok z cytryny i duszę jeszcze około 15 minut.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!