piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Hity polskiej kuchni. Lubelskie: Pierogi z ziemniakami i grzybami


Pierogi przywędrowały na Lubelszczyznę ze św. Jackiem. Jedna głosi, że Jacek po najazdach Mongołów karmił ubogich pierogami własnego wyrobu. Był w Lublinie, w klasztornej kuchni u Dominikanów podjął braci pierogami z ziemniakami.

Składniki

Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka oliwy
1 jajko
sól
Na farsz:
50 dag świeżych grzybów
4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka stopionego boczku
1 jajko.

Wykonanie

Mąkę przesiać, żeby się napowietrzyła. Wbić jajko, wlać ciepłe mleko, posolić. Posiekać nożem, dodać oliwę, wyrobić na gładkie ciasto. Po przekrojeniu muszą być widoczne dziurki wypełnione powietrzem.

Zostawić na pół godziny pod ściereczką. Podzielić na dwie części, rozwałkować.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Stopić pokrojony boczek. Odłożyć skwarki. Na tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, doprawić solą z pieprzem, udusić, odparować wodę. Ostudzić, dodać skwarki, tłuczone ziemniaki, jajko, dobrze wyrobić farsz.

Z ciasta wykrawać małą miseczką (większą niż szklanka) placuszki, nakładać farsz, zlepić, zrobić ząbki, gotować w osolonej wodzie. Jak wypłyną – jeszcze cztery minuty. Podawać polane cebulką, usmażoną na boczku.

Na drugi dzień (jak zostaną), można je podsmażyć. Albo podgrzać w gorącej wodzie i podać z sosem grzybowym. Z kurek.

Kiedy nie ma leśnych grzybów pod ręką, można użyć boczniaków. Trzeba je pokroić w kostkę i usmażyć z cebulką.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!