środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak zrobić kluseczki szpinakowe?

Dodano: 20 kwietnia 2010, 15:26
Autor: (SZ)

Oto przepis na kluseczki szpinakowe. Najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego. W piątek nowy konkurs z cyklu: Podaj przepis.

Obciąć korzonki szpinaku, przepłukać i wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odsączyć szpinak z wody i drobno posiekać.

Do szpinaku dodać 2 opakowania twarożku, 3 żółtka i 1,5 szklanki grysiku. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.

Zagotować wodę z odrobiną soli. Zamoczoną we wrzątku łyżką kłaść na wodę kluski i krótko gotować. Kluseczki najlepiej smakują z sosem na bazie sera pleśniowego.

Neleśniki ze szpinakiem według Kazimierza Grześkowiaka

Ten przepis dostałem od Kazimierza Grześkowiaka. To on nauczył mnie, żeby liście szpinaku pozbawić ogonków, wrzucić do garnka i bardzo krótko obsmażyć na oliwie z czosnkiem. I już można jeść.


Składniki:
10 naleśników, 0, 5 kg szpinaku, 3 łyżki oliwy, 30 ząbków czosnku, biały pieprz i sól, przyprawa do zupy.


Wykonanie:
Kilkakrotnie wypłukać szpinak. Odsączyć na sicie. Wziąć największy garnek. Wlać oliwę i wrzucić czosnek. Kiedy czosnek leciutko się zarumieni, wrzucić całe liście (bez ogonków) szpinaku, skropić przyprawą do zup, nakryć garnek pokrywką i kilkakrotnie wstrząsnąć. Doprawić solą z pieprzem.

Wyłożyć na naleśniki. Kto chce, może dorzucić odrobinę pokruszonego rokpolu. Zawinąć. Można podsmażyć. Smacznego!
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!