wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak zrobić szwajcarskie rösti?

Dodano: 17 czerwca 2010, 12:09

Żeby się nauczyć robić najsłynniejszy przysmak ze Szwajcarii pojechaliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin do restauracji "Swiss grll" w Zamościu, gdzie gotuje Thomas Held

Gdyby wymienić trzy najsłynniejsze przysmaki szwajcarskie, kolejność powinna wyglądać następująco: ser edamski, fondue serowe i raclette – topiony przysmak serowy.
Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy "Switzerland”. Niestety ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce.

Raclette

To stare pożywienie pasterzy. Któryś z nich przypadkowo zostawił przy ognisku bryłę sera, ser się stopił i okazało się, że roztopiona masa wyśmienicie smakuje. Jeszcze lepiej smakowała z upieczonymi ziemniakami i tak narodziło się raclette.


Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach – smakuje znakomicie.


Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywka, a nawet chrupiący boczek.

Rösti

Oto oryginalny przepis ze Szwajcarii.
Składniki:
12 dużych ziemniaków, 24 plastry boczku, 12 plastrów sera Gouda, 4 pomidory, 2 cebule, 4 jajka sadzone, margaryna, sól, papryka czerwona mielona.


Wykonanie:
Ziemniaki gotować w mundurkach 8 minut. Obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i obsmażyć stare ziemniaki. Z obu stron na złoto. Na oddzielnej patelni podsmażyć plastry boczku. Boczek ułożyć na rösti. Na boczku ułożyć warstwę cebuli i pomidorów, nakryć plastrami sera żółtego i zapiec. Na samej górze rozłożyć sadzone jajko.


Jak to smakuje. Fantastycznie.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 19 czerwca od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem” gościmy w szwajcarskiej restauracji "Swiss Grill” w Zamościu, gdzie ze szwajcarską precyzją zrobimy słynną potrawę "Röschti”, nauczymy się techniki raclette.
Do przepisów na słynne dania z Europy dodamy porady i konkurs.
Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!