poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Jaka jest najlepsza jajecznica, którą robicie?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 listopada 2009, 19:41

Aż wierzyć się nie chce, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej są trzy wyśmienite przepisy na jajecznicę. A w słynnym "Kucharzu doskonałym” można znaleźć jajecznicę z truflami, suszonym śledziem, panierowaną w chlebie a nawet krajaną w zraziki.

Stanisław Czerniecki w dziele "Compendium ferculorum” wydanym w 1682 roku opisuje trzy rodzaje jajecznicy.


Pierwszy jest prosty: "Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać”.


Czerniecki podaje jeszcze przepis na jajecznicę z winem: "Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj” oraz "Jajecznicę ze śmietaną słodką”: "Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą”.

Poleca Kucharz doskonały

W "Kucharzu doskonałym” Wojciecha Wielądka są aż 32 przepisy na potrawy z jaj. Oto jego porady: "Ile chcesz weź jajec, włóż w rondel, osól, ubij dobrze jaja, rozpuść masła w tyglu, wlej jaja, usmaż jajecznicę, przyrumień pięknie od spodu, przewróć na półmisek, na którym masz dać. Niektórzy lubiący pietruszkę i cebulę siekaną drobno kładą. Jeżeli chcesz zrobić przedniejszą jajecznicę, jako to jajecznicę na słoninie, z nerkami cielęcymi, z szparagi, z truflami, z grzybami, smażonymi pieczarkami i innemi zaprawami, trzeba wprzód ugotować zaprawę jak się należy, zastudziwszy, usiekaj ażeby się lepiej zmieszała z jajami, ubij razem i zrób jajecznicę w tyglu jak inne, posól według potrzeby”.


Autor polecał także jajecznicę z wędzonymi śledziami, jajecznicę z sałatą i cykorią, jajecznicę panierowaną w chlebie, "jajecznicę suszoną krajaną w zraziki”, jajecznicę smażoną z miąższem chleba moczonym w śmietanie i jajecznicę pod pierzynką z cebulki, grzybów i pietruszki.

Jak robicie jajecznicę? KONKURS

Ja najbardziej lubię:
a/ jajecznicę na boczku
b/ jajecznicę na paprykowanej słoninie
c/ jajecznicę na boczku i cebuli
d/ jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem
e/ jajecznicę na maśle z pieczarkami
f/ jajecznicę na maśle solonym

Czekam na Wasze propozycje. W komentarzach. Za dobry przepis odwdzięczę się dobrą książką kucharską.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Teresa
nika
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Teresa
Teresa (2 grudnia 2009 o 14:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[url="http://www.youtube.com/watch?v=H2Cfg3swvbc"]http://www.youtube.com/watch?v=H2Cfg3swvbc[/url]
Rozwiń
nika
nika (29 listopada 2009 o 20:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jajecznica z warzywami i szynką
Na maśle przesmażyć na szklisto cebulkę , dodać pokrojoną w paseczki szynkę chwilę smażyć , dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory oraz jak pokrojoną drobno paprykę .Wszystko razem poddusić , zdjąć z ognia wbić jajka posolić i popieprzyć do smaku.Smażyć aż jajka zetną się na taką konsystencję jaką najbardziej lubimy.Przed podaniem można jeszcze posypać szczypiorkiem.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!