poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Janowski gryczak

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 lipca 2010, 12:11
Autor: (SZ)

Na "Kulinarnej mapie Lubelszczyzny", wspólnym projekcie Dziennika i Województwa Lubelskiego janowski gryczak zajmuje ważne miejsce

Janowski gryczak


Składniki:
1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 1,5 kg twarogu, 70 dag stopionej na skwarki słoniny, pół litra 18% śmietany, 10 jajek, sól, pieprz, mięta.


Wykonanie:
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem). Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.

Gdzie go spróbować

W Lublinie gryczaka wypieka piekarnia Tadeusza Pęzioła.
W Janowie Lubelskim można go kupić w sklepach spożywczych, piekarniach i cukierniach.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!