czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jesienna peperonata


Papryka jest teraz najtańsza, więc chciałby zaprosić was na peperonatę. Cudowne danie pachnące jesienią.

Składniki

1 kg różnokolorowej papryki
0,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli
1 główka czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego koniecznie
sól i pieprz
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano.

Wykonanie

Najpierw trzeba przygotować składniki potrawy. Cebulę pokroić w talarki, paprykę w małe kwadraty.
Na głęboką patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę (można posypać ją szczyptą cukru).
Dodać paprykę i ząbki czosnku, przykryć i dusić 10 minut.
Teraz doprawić miodem wymieszanym z olejem balsamicznym.
Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę.
Na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami.
Podawać na gorąco z ryżem.
Albo na zimno z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Smacznego.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!