poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Jesienna peperonata

  Edytuj ten wpis

Papryka jest teraz najtańsza, więc chciałby zaprosić was na peperonatę. Cudowne danie pachnące jesienią.

Składniki

1 kg różnokolorowej papryki
0,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli
1 główka czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego koniecznie
sól i pieprz
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano.

Wykonanie

Najpierw trzeba przygotować składniki potrawy. Cebulę pokroić w talarki, paprykę w małe kwadraty.
Na głęboką patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę (można posypać ją szczyptą cukru).
Dodać paprykę i ząbki czosnku, przykryć i dusić 10 minut.
Teraz doprawić miodem wymieszanym z olejem balsamicznym.
Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę.
Na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami.
Podawać na gorąco z ryżem.
Albo na zimno z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!