niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kaukaskie szaszłyki z kurczaka

Dodano: 15 lipca 2010, 10:57

Ojczyzną szaszłyków jest Kaukaz. Robi się je tam z baraniny lub jagnięciny. Ale na sposób kaukaski można zrobić szaszłyki z kurczaka.

Na Kaukazie jada się do szaszłyków doskonałe słone sery i dużo warzyw. W tym wspaniałe, dojrzewające w piaszczystej glebie. Piasek przekazuje pomidorom całą energię słońca. Jedzenie szaszłyków zamienia się w ucztę, w której celebruje się posiłek. Życie jest zbyt krótkie na banalne jedzenie – taką maksymę warto zastosować do grilla.
Sekretem kaukaskich szaszłyków jest marynata w jogurcie lub kefirze. To dobry patent wart przeniesienia do grillowej kuchni.


Kaukaskie szaszłyki z kurczakaa

Składniki:
4 piersi z kurczaka, 15 dag wędzonego boczku, 3 cebule, pół litra kefiru lub jogurtu, 3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz.


Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Do kefiru dodać szczyptę cukru, sól, pieprz i roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać marynatę. Kawałki kurczaka wrzucić do zalewy i wstawić do lodówki na 12 godzin.


Mięso wyjąć z zalewy, nałożyć na szpadki, przedzielić boczkiem i cebulą i grillować, co jakiś czas obracając szaszłyki. Pod koniec grillowania można posmarować szaszłyki masłem czosnkowym.
Podawać z sałatką z pomidorów.

Grilluj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 16 lipca od godz. 22 do 24 grillujemy szaszłyki w patio Radia Lublin, podpowiadamy zielone miejsca na grilla na Lubelszczyźnie i gramy dobrą muzykę. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.

Żeby wziąć udział w naszej audycji należy wysłać maila na adres: grillowanie@radio.lublin.pl
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!