czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kodeński smak

Dodano: 8 czerwca 2012, 12:19

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack
Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Żeby opisać smak Kodnia, trzy dni to za mało. Najpierw trzeba pokłonić się kodeńskiej Madonnie. Historia słynnego sank-tuarium i cudownego obrazu Matki Bożej Kodeńskiej jest związana z rodem Sapiehów. A dokładnie z czwartym właścicielem Kodnia, księciem Mikołajem Sapiehą, zwanym Pobożnym, który wykradł obraz Madonny papieżowi Urbanowi VIII. Dziś przy kodeńskim sanktuarium od rana do wieczora stoi sznur samochodów i autobusów z pielgrzymami z całej Polski. Oraz Europy.

A na terenie Kalwarii Kodeńskiej, dawnym terenie zamkowym książąt Sapiehów, ojcowie Oblaci urządzili ogród zielny, w zamkowych podziemiach – sklep ze zdrową żywnością, w Domu Pielgrzyma restaurację, gdzie można zjeść żurek Sapiehów, podawany z kiełbasą, jajkiem i marchwią. – Jak przyjechałem do Kodnia, nie mogłem się nadziwić, że do żurku dodaje się struganą marchew – śmieje się brat Mariusz Wojdowski OMI, który "rządzi” w klasztornej kuchni.

Witaminy eremity

W klasztorze można kupić kilka zakonnych specjałów. Hitem są Witaminy Eremity, wyrabiane na bazie czarnego bzu po-rastającego brzegi rzek Bug i Kałamanka. Na podstawie receptur sprzed wieków, stosowanych przez eremitów żyjących pod miasteczkiem Kodeń, którzy zajmowali się ziołolecznictwem.
Nektar św. Eugeniusza to z kolei "miód” z mniszka lekarskiego, który stosowany jest jako zakonny lek na odtrucie wątroby oraz przyprawa do klasztornego piernika.


Kiedy byłem w Kodniu, w sprzedaży pojawił się miód klasztorny z pasieki brata Jancia, pierwszy tegoroczny miód z ziół kwitnących w zakonnym zielniku.
Codziennie można też kupić słynne chleby, wypiekane przez Zofię Sacharczuk, małe chlebki klasztorne i słynne kodeńskie ciasteczka oraz rewelacyjny zakonny kwas chlebowy.

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia pasjonuje się kuchnią od małego. – Dzieciństwo to proste, zdrowe, na tamte czasy ekologiczne jedzenie, czasem dziczyzna i gęsina. Ponieważ mieszkam w Kodniu, małym miasteczku z wielką historią, gdzie w rynku stoją żydowskie domy, niedaleko jest tatarski cmentarz, a Sapiehowie tu mieszkający cenili dobrą kuchnię, zaczęłam zaglądać do książek, interesować się kuchnią staropolską, poznawać kuchnię tatarską i żydowską – mówi z pasją Danusia.

– Wyszukuje coraz to nowe recepty, ale jak co do czego, to najpierw ja próbuję – śmieje się jej mąż Stanisław, leśniczy, który specjalizuje się w hodowli sadzonek. – Zawsze interesowało mnie, jak dawniej przechowywano mięso. Postanowiłam odtworzyć dawne wędliny, solone i suszone, które mogły wisieć w spiżarni przez kilka miesięcy – dodaje Danuta Pietrusik.


Dziś w jej spiżarni wisi suszona wieprzowina, wołowina i dziczyzna, schab z dzika pokrojony w cienkie plastry smakuje jak najlepsza włoska szynka. – Po wędlinach zajęłam się rybami. Chcę odtworzyć kodeńskie wędzonki z ryb, w tym delikatną polędwiczkę z karpia, którą zachwycano się na dworze Sapiehów – tłumaczy Pietrusik.

Żydowski cymes, ukraińska kapusta

Kodeński smak to nie tylko mięso. To także znakomite dodatki. Od marynat, przez konfitury, po pikantne pikle. – Polecam pikantną marchew. – 1 kg marchewki należy pokroić w słupki i ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru i soli. Odcedzić. 1 główkę czosnku przepuścić przez praskę, dodać pieprz i chili, skropić oliwą, wymieszać. Podawać do mięs i pasztetów – mówi Danuta Pietrusik.


Marchewkowy cymes smakował mi bardzo, ale nie mogłem napróbować się kapusty. – Młodą kapustę oczyścić, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem ¾ szklanki octu jabłkowego, listka laurowego, ziela angielskiego. Do kapusty wrzucić kilka ząbków czosnku i zalać ją wrzątkiem. Odstawić na 24 godziny – dodaje Pietrusik.

Smak Karmelu

Kodeń przesiąknięty jest duchowością. W Kodniu mieszkają Mniszki Bose Zakonu Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel, całkowicie odcięte od świata. W każdą niedzielę o ósmej rano odprawia się tu msza święta. Mniszki widzą księdza zza żelaznej kraty, przybyli na mszę słyszą tylko nieziemski śpiew zakonnic. Siostry modlą się osiem godzin dziennie. – Za sprawą ich modlitw dzieją się prawdziwe cuda – mówi Stanisław Pietrusik.


Już po zakończonej mszy mam okazję rozmowy z jedną z trzech sióstr, które mogą kontaktować się ze światem. Reguła nie pozwala im na kontakt z mediami, więc proszę o chwilę prywatnej rozmowy. Jaki jest smak Karmelu? Siostry nie jedzą mięsa, czasem ryby, warzywa. Skromnie i ubogo. Bo dopiero wtedy młode ziemniaki z kodeńskim chłodnikiem smakują jak najlepsze danie. Ale zakonna kuchnia jest na drugim planie. Na pierwszym jest Bóg.
Czytaj więcej o:
marysia.co
mieszkaniec
szef kuchni z Warszawy
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

marysia.co
marysia.co (8 lipca 2014 o 12:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Hmmm pierwszy raz o tym słyszę, no ale cóż - uczymy się przez całe życie.

Rozwiń
mieszkaniec
mieszkaniec (2 lipca 2014 o 15:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

a gdzie można popróbowa tych smakołyków?? jakby nie ten artykuł to bym nawet nie wiedział ze jest coś takiego jak kuchnia sapiehów..... czy to tylko na konkursy dla szanownego jury???

Rozwiń
szef kuchni z Warszawy
szef kuchni z Warszawy (3 grudnia 2012 o 19:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ha ha ha a co ona wie o gotowaniu? Usmaży racuchów posypie cukrem i żryjta wiejskie chłopy w filcach.
Rozwiń
wholesale beads
wholesale beads (28 września 2012 o 09:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Geological Roots: 'Amazonite' offers considerably already[url="http://www.wholesalecheapbeads.com/"]wholesale jewelry[/url] been called following the water 'Amazon' nevertheless it's breakthrough definitely does not lay inside individuals countries. It had been lately unearthed in the Illmen Mountain tops, the industry 50 kilometer crag lounging [url="http://www.monellabeads.com/"]Wholesale Beads[/url]within the southwestern area associated with Chelyabinsk within Spain. Aside from this particular area, america is actually an additional website exactly where top quality nutrient salts tend to be removed through. It's within Co[url="http://www.wholesalecheapbeads.com/Gemstone-Beads_3.html"]gemstone beads[/url] exactly where the majority of debris happen, primarily the actual locations becoming Very Maximum, Pike's Maximum as well as El Paso. South america additionally is actually an additional domicile for that removal [url="http://www.wholesalecheapbeads.com/Glisten-Crystal_47.html"]glass beading[/url]websites for that gem. Departing apart the main resources that are serious for that gem efficiency; Zimbabwe, Sydney, Namibia and so on would be the leftover websites because of its removal.
Rozwiń
Gość
Gość (7 września 2012 o 07:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Do prymitywnego poprzednika: chciałbyś tak umieć gotować jak ta niesamowita kobieta. Szacun Pani Danuto!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!