sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Konfitury z zielonych pomidorów

  Edytuj ten wpis

Kończą się czerwone pomidory. A co z zielonymi, które nie chcą dojrzeć? Konfitura z zielonych pomidorów pięknie w szkle wygląda, można nią smarować tosty, krakersy, znakomicie smakuje z mięsem.

Składniki

Pół kg zielonych pomidorów
500 g żelującego cukru
6 goździków
laska cynamonu
trochę skórki cytrynowej
3 plasterki świeżego korzenia imbiru

Wykonanie

Pomidory pokroić w ósemki, włożyć do kamionkowego naczynia, posypać cukrem, dodać przyprawy i odstawić na dwie godziny.


Gdy cukier się rozpuści trzeba przełożyć pomidory do garnka i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach zestawić z ognia. Gorące konfitury przełożyć do słoików.

Korzyści

Pomidory zawierają duże ilości likopenu, który jest uważany za silny środek antynowotorowy. Najnowsze badania potwierdziły, że ludzie, którzy mają wysoki poziom likopenu we krwi znacznie rzadziej chorują na raka.


Skoro zimą o pomidory trudniej, warto narobić z nich konfitur. Smakowite są i jeszcze chronią przed nowotworami.


W dodatku zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność.
Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
eva
waldek.sulisz
waldek sulisz
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

eva
eva (4 października 2010 o 15:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Robię zawsze na jesieni dżem z zielonych pomidorów z podatkiem skórki pomarańczowej.Robię to tak;do szerokiego rondla wrzucam pokrojone w plasterki pomidory.Nakrywam pokrywką ,by szybko puściły sok.Potem troszkę odcedzam,bo ta woda nie jest potrzebna w nadmiarze.Dokładam skórkę i pokrojoną pomarańczę i wysmażam,a na koniec dodaję cukier ok.25 dkg na kilogram pomidorków.PYCHA .POLECAM TEN PROSTY PRZEPIS.
Rozwiń
waldek.sulisz
waldek.sulisz (4 października 2009 o 14:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W nawiązaniu do postu o solaninie, na stronach Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego znalazłem taką informację:

"Solanina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego plasterki zielonych pomidorów przed użyciem należy obgotować (blanszować). Znaczna część tego związku przejdzie wtedy do wody, ale niestety i tak sporo jej pozostanie. Z tego też względu potrawy z zielonych pomidorów powinny być jedzone z umiarem".

Pozdrowienia:)
Rozwiń
waldek sulisz
waldek sulisz (4 października 2009 o 13:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Dzięki za cenną uwagę:


terefere napisał:
Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności.
Rozwiń
terefere
terefere (4 października 2009 o 12:50) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!