wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Kucharz wrócił na Teneryfę, jego przepisy zostaną w Lublinie

  Edytuj ten wpis

 (Jacek Świerczyński)
(Jacek Świerczyński)

Przez kilka lat prowadził w Lublinie hiszpańską restaurację zapraszając mieszkańców Lublina w kulinarny świat pełen kolorów i smaków. Pobudzał wyobraźnię, uczył gotować, wprowadził modę na tapas, owoce morza i słynne rabo de toro. Misja skończona, Ismael Hernández wrócił do rodzinnej Teneryfy. Jego przepisy zostaną, Lublin będzie długo miał hiszpański smak.

We wtorek wyleciał do Teneryfy, żeby objąć posadę szefa kuchni w markowej restauracji. – Z dniem 1 października prze-kazaliśmy restaurację "Carmen” naszemu kucharzowi, którego Ismael nauczył przyrządzania większości potraw. Myślę, że nie będą gorsze – mówi Maria Hernández, żona charyzmatycznego kucharza, który po mistrzowsku przyrządzał owoce morza, jagnięcinę w miętowym sosie i rabo de toro, bycze ogony duszone w winie.

Przypominamy kilka jego autorskich przepisów – do zrobienia sobie dobrej, hiszpańskiej kolacji w domu.

Krewetki al ajillo

Tapas to symbol hiszpańskiej kuchni. Legenda głosi, że Alfons X Mądry, król Kastylii wyleczył się, jedząc małe przekąski i popijąc je winem. Hiszpańskie "Tapa” oznacza przykrywkę. Nazwa pochodzi z czasów, kiedy kieliszek wina przykrywano kawałkiem chleba lub talerzykiem z czymś na ząb. – Tapas to nie tylko niewielkie hiszpańskie dania. To swobodny i radosny styl życia. Nie potrzeba do nich ani wielkiej oprawy ani specjalnej okazji. Można je spożywać na siedząco jak i na stojąco, sztućcami bądź palcami, jako przystawki przed obiadem czy kolacją lub łącząc kilka tapas w smakowity zestaw zakąsek – tłumaczył na swej stronie Maestro. W roli tapas mogą wystąpić krewetki. A oto oryginalny przepis Ismaela.
SKŁADNIKI: 150 g surowych krewetek, 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre paryczki, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli za-czniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy "plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień.

Czekamy aż czosnek zacznie "skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy. Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy i podpalamy (flambear) i czekamy aż ogień sam zgaśnie, aby tym samym wyparował całkowicie dodany alkohol. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie, prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu. Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Paella

Znów oryginalny przepis hiszpańskiego kucharza.

SKŁADNIKI: 120 g ryżu, 200 g kalmarów lub kałamarnicy, 100 g surowych i obranych krewetek, 3 surowe nieobrane krewetki (do dekoracji, 0,12 g szafranu, (czyli jedno opakowanie), 200 g piersi z kurczaka, 100 g małż, 50 ml białego wina, 30 ml sosu pomidorowego, 80 g czerwonej papryki, 80 g zielonej papryki, szczypta słodkiej papryczki w proszku, 5 ząbków czosnku, 1 natka pietruszki, 30 ml oliwy z oliwek, 450 ml wywaru.

WYKONANIE: do paellery wlewamy oliwę z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca. Dodajemy kalmary pokrojone w kostkę i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy kurczaka również pokrojonego w kostkę, smażymy chwilkę i dodajemy "pastereczki” czosnku, paprykę zieloną i paprykę czerwoną. Smażymy wszystko około 3 minut. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że kurczak czy kalmary przyklejają się do patelni, nie martwcie się, bo później, gdy wlejemy wywar, wszystko się odklei.

Teraz dodajemy szafran i papryczkę słodką w proszku. Wlewamy wino i czekamy chwilę, aż wyparuje, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Przyszedł czas na ryż. Wsypujemy ryż na patelnię, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, aby nabrał smaku każdego ze składników. Dodajemy wywar (tym razem z ryby) i czekamy, aż się zagotuje. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wywar powinien zmniejszyć swą objętość do połowy.

To jest odpowiedni moment na dodanie krewetek i małż, ponieważ ryż potrzebuje jeszcze 6 minut i tyle samo czasu wystarczy owocom morza, aby były w sam raz. Po dodaniu owoców morza, przykrywamy patelnię folią aluminiową. Po 6 minutach wyłączamy ogień i czekamy jeszcze około 2 minut, aby ryż "odpoczął po gotowaniu”. Następnie zdejmujemy folię aluminiową i polewamy ryż niewielką ilością "majady”. Jest to przyprawa hiszpańskich babć, a robi się ją miksując czosnek, pietruszkę, sól i oliwę i gotowe. Na koniec posypujemy paellę posiekaną pietruszką i zapraszamy do stołu.

Rabo de Toro

SKŁADNIKI: 2 kg ogonów wołowych, 2 cebule, 1 por, 2 ząbki czosnku, 6 marchewek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek Virgen z pierwszego tłoczenia, 3 listki laurowe, 1l przecieru pomidorowego, 1/2 litra wina czerwonego, papryka w proszku (najlepiej wędzona), pieprz i sól, 2 l wywaru wołowego (najlepiej przygotować samemu).

WYKONANIE: ogony wołowe myjemy, kroimy na kawałki i marynujemy w winie przez 24 godziny. Wyjmujemy mięso z wina, wino odstawiamy do późniejszego użycia. Cebulę i pora kroimy drobno. Siekamy czosnek. Paprykę i marchewkę kroimy na kawałki wielkości mniej więcej 2 cm. Ogony wołowe obtaczamy w mące i posypujemy delikatne papryką w proszku i podsmażamy krótko na oliwie z oliwek.

Następnie na nowej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, pora, czosnek, marchewkę, ziemniaki i paprykę. Dodajemy paprykę w proszku i wino, w którym był marynowany ogon. Zalewamy przecierem pomidorowym. Dodajemy wcześniej podsmażone kawałki ogona wołowego i wywar. Gotujemy 4 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w głębokich talerzach z sosem i ziemniakami, posypane pietruszką.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
aaa
ankamussanka
Roksana
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

aaa
aaa (28 października 2013 o 03:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
LLL-<p>I appreciate for your kind and generous sharing.Shop online at <a href="http://www.goodredshoes.com/">christian louboutin</a> mall for a great selection of <a href="http://www.goodredshoes.com/">christian louboutin boots</a>, christian wedding shoes,christian louboutin sandals for girls,women and men with free shopping on all orders.Welcome to luxury <a href="http://www.goodredshoes.com/">christian louboutin sale</a> online store.The best christian louboutin at best price, free delivery,easy returns &amp; exchanges,100% quality guarantee!Save 82% Off.Cheap <a href="http://www.goodredshoes.com/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=daffodil&x=15&y=3">christian louboutin daffodile</a> makes a woman's feet dazzle and shine even after the twelve strikes of midnight.Own a pair of stylish and wonderful christian louboutin is women's lifetime pursuit. We offer christian louboutin shoes online shopping by an elegant but easy way. Shopping online at discount price for red sole signature designer.<br>
NIKE name,in the eyes of Westerners was very lucky, easy to read and easy to remember,it is known.<a href="http://www.shoesonlineau.com/">Nike Shoes</a> trademark symbol of the Greek goddess of victory wings of feathers,representing the speed, but also represents a dynamic and gentle.<a href="http://www.shoesonlineau.com/">Nike Australia</a>'s trademark,the pattern is a small hook shape concise,rapid as lightning,and a look reminiscent of the speed and explosiveness of <a href="http://www.shoesonlineau.com/nike-heels-c-1135.html">Nike Shoes Australia</a>.For the first time named "Nike" athletic shoes, soles square convex tablets to enhance the stability, the body of the shoe on both sides of the knife-shaped curved hook,a symbol of the wings of the goddess.God's wings.<a href="http://www.shoesonlineau.com/nike-shox-c-1109.html">Nike Shoes Online</a> store for Australian consumers,sell <a href="http://www.shoesonlineau.com/">Cheap Nike Shoes</a>.Our aim is to let people around the world dressed in Nike.<br>
<a href="http://www.niceshop4you.com/">christian louboutin sale</a> is french hot brand in the world,We provide different kinds of <a href="http://www.niceshop4you.com/">christian louboutin shoes</a>.Choose the   woman wearing louboutin slingback,often has realised that many men somehow to high-heeled shoes have deep interest,wear cheap <a href="http://www.niceshop4you.com/">christian louboutin sales</a> shoes can easily outright conquest many men,can easily get many men worship,can easily make many men excited.In fashionable arena occupies a place   of christian louboutin ankle boot forever and always makes women fascination.<a href="http://www.niceshop4you.com/christianlouboutinpumps-c-1102.html">christian louboutin usa</a> foot that one wipe enthusiastic red,no matter how plain clothes,they  were unable to hide the hostess as fire the lively personality.christian louboutin is fashionable and beautiful,recently new appearance of new women's sandals,presenting an one colour profusion,design and material   collocation also ingenuity, pretty,both restoring ancient ways,full of female lasting appeal,sweet call a person fondle admiringly<br>
Nike as a historic brand is popular in all over the world,<a href="http://www.onlineshoesau.com/">Nike Australia</a> occupies a very important position. No matter what age the person will have a pair of <a href="http://www.onlineshoesau.com/nike-sb-c-1078.html">nike shoes</a>. This shows that people love the Nike.<a href="http://www.onlineshoesau.com/nike-free-c-1056.html">Nike Shoes Australia</a>'s success depends largely on accurate market positioning and excellent quality. A lot of people are eager to buy <a href="http://www.onlineshoesau.com/">Cheap Nike Shoes</a>,stores often  only discount after last season's,how to buy a pair of cheap Nike? Now you can come to <a href="http://www.onlineshoesau.com/">Nike Shoes Online</a> store. You can buy an ultra-low price of one pair of the latest nike free Or the girls favorite nike heels!<br>
The spring came again, if you have love to choose a pair of <a href="http://www.clshoesonlinewebsite28.com/">Christian Louboutin Shoes</a> right now? christian louboutin daffodile match <a href="http://www.hlbandagedressofficialwebsite5.com/herve-leger-bandage-c-16.html">herve leger bandage</a> will make you a shine at the moment.Don't do the most brilliant and also don't do the lowest.<a href="http://www.clshoesonlinewebsite28.com/index.php?main_page=index&cPath=8">Christian Louboutin Pumps</a> with its own language, confided women the curve of the gentle, sending out the mature female charm.<a href="http://www.hlbandagedressofficialwebsite5.com/">herve leger replica</a> a fair maiden temperament, both costly and qing li, both charm and   cute. Thank you for giving the awesome suggestions for us to order. summer   comes, want to follow the trend of the front line, still please read the   article.<a href="http://www.clshoesonlinewebsite28.com/">Christian Louboutin Sale</a> and clothes, the fire and <a href="http://www.hlbandagedressofficialwebsite5.com/">herve leger dress</a> is popular all over the world. Women like the bandage as the sexy details, they use <a href="http://www.hlbandagedressofficialwebsite5.com/">replica herve leger</a> bundle out of sexy figure concave and convex have send.<br>
 
Rozwiń
ankamussanka
ankamussanka (27 października 2013 o 19:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Myślałam, że kalmar i kałamarnica to to samo, chyba byłam w błędzie

Rozwiń
Roksana
Roksana (27 października 2013 o 15:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Znalazłam stronę na której można zlokalizować KAŻDEGO po numerze telefonu. Wystarczy podać numer osoby którą chcemy namierzyć.

http://tnij.org/lokalizacjatelefonu
Rozwiń
oko
oko (27 października 2013 o 14:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

nie jedzie w pizdu.

Rozwiń
tadzu
tadzu (27 października 2013 o 14:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
owoce morza, jagnięcinę w miętowym sosie masz nas za durniów!!!!!!!!!!!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!