czwartek, 21 września 2017 r.

Kuchnia

Kuchnia gwiazd. Kurt Scheller: Pierożki z sandaczem są lepsze niż seks


Najpierw przepis na pierożki z sandaczem. Potem rozmowa z Kurtem. Stawia kontrowersyjną tezę, że kuchnia jest lepsza niż seks.

Pierożki z sandaczem

Składniki:
100 g ciasta nie pierogi, 300 g fileta z sandacza, 2 jaja na twardo, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, bułka namoczona w mleku, 1 cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.


Wykonanie:
Cebulę przesmażyć, sandacza i jaja posiekać. Dodać bułkę, natkę, wyrobić i przyprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać farsz, skleić pierogi i ugotować. Podawać ze zrumienionym masłem.

Kuchnia jest lepsza niż seks

Kiedy przyjechał Pan do Polski?
– W 1991 roku, żeby otworzyć hotel Bristol. Warszawa jeszcze nie wzbudziła się z PRL-owskiego snu. A tu renomowany hotel w wytwornych wnętrzach. Skusiłem się. Na otwarcie sprowadziłem żywe homary i ostrygi.


Co na to Polacy?
– Dla jednej z ważnych osobistości sprowadziłem nawet świeże kogucie grzebienie. Bo kuchnia jest lepsza niż seks.


Na pewno?
– Nie znam innej aktywności, która wykonywana codziennie – mogłaby mi sprawiać porównywalną radość.


Czy to prawda, że kucharze boją się Kurta Schellera gorzej niż diabła?
– Moi kucharze tak. Jak mi coś nie smakuje, to rzucam talerzem o ścianę. Działa. Jak klient zwróci danie, kucharz musi go przy mnie zjeść. To też działa.


Pracuje Pan od piątej rano?
– Zaczynam wysyłać pierwsze sms-y. Potem kawa. O wpół do szóstej spacer z psem. O szóstej jestem w swojej restauracji "Rialto”. W południe kwadrans na sen. Pracuję do 21. W domu biorę butelkę czerwonego wina (na serce), wystawiam nogi na stół i powoli sączę lamkę. Do wanny idę z kieliszeczkiem whisky.


Czy polska kuchnia jest dobra?
– Wyśmienita. W Europie liczy się jeszcze kuchnia francuska i rosyjska.


W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od polskich jak przyrządzać ryby. Teraz Pan uczy Polaków?
– Inaczej. Ciągle się od Was uczę. I próbuję podpowiadać, że można zachować smak i jeść cokolwiek lżej.


Ulubiona polska zupa?
– Żurek. Na zakwasie i kiełbasie. Ale z przepiórczymi jajkami.


Drugie?
– Może karp w piwnym sosie.


Ukochane danie?
– Filety z sandacza przekładane szynką i farszem z sandacza, śmietany, jajek i koperku.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

22-24 września
komentarze (0)0
polubienia (0)0
21-09-2017

22-24 września

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!