czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: nadbużański smak

Dodano: 20 sierpnia 2010, 12:54

Barszcz ukraiński, soljanka, hreczniaki, wareniki, bliny i kartacze to największe przysmaki kuchni nadbużańskiej, którą dziś pokazujemy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.

W kuchni Lubelszczyzny jak w tyglu mieszają się wielokulturowe smaki. Tak jest w miejscowościach położonych nad Bugiem. Nadbużański szlak to jeden z najbardziej atrakcyjnych szlaków turystycznych w Polsce.


O tej atrakcyjności decydują egzotyczne pejzaże, w których katolickie kościoły stoją obok pounickich świątyń i prawosławnych cerkwi. – Oraz wspaniała kuchnia, w której polski smak miesza się ze smakiem Ukrainy – mówi Ewa Wachowicz, autorka telewizyjnego programu "Ewa gotuje”, przez lata producent programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”.


W nadbużańskiej kuchni można spotkać także potrawy białoruskie, takie jak oładki (rodzaj placków ziemniaczanych) czy egzotyczne sasznie z twarogowym nadzieniem. Oraz litewskie kartacze.

Barszcz ukraiński: zupa zup

Aż trudno uwierzyć, że pierwsze barszcze gotowano na Ukrainie z barszczewiku, rośliny z rodziny baldaszkowatych. Dopiero później z buraków i kapusty. Do ukraińskiego barszczu zawędrowała także fasola. Podobnie jest w nadbużańskich wsiach i miasteczkach. – Moja babcia zawsze dodawała do barszczu ukraińskiego fasolę – mówi Maria Sarnacka z Dołhobrodów, wielokrotna laureatka regionalnych konkursów: "Nasze Kulinarne dziedzictwo”.


W barszczu najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie buraków. Należy je podsmażyć lub poddusić na stopionej słoninie, dopiero potem dodać wywar i resztę składników. Jeśli do barszczu dodaje się kwaszoną kapustę, także należy ją wcześniej podsmażyć na tłuszczu.

Cerkiewna soljanka

W nadbużańskiej kuchni osobne miejsce zajmują soljanki. To gęste zupy przygotowywane na bardzo mocnym wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym.


Soljankę nazywano często sielanką, co oznaczało wiejskie jedzenie. Ukraińska soljanka musiała zawierać mięso, kapustę, kwaszone ogórki i kwas ogórkowy. Soljanka łączyła w sobie tradycję esencjonalnych kapuśniaków i rassolników. Z czasem kwaśną i ostrą soljankę wzbogacano takimi dodatkami jak: oliwki, kapary a nawet solone lub marynowane grzyby.


– To bardzo dobra zupa, która potrafi wyciągnąć z największego zmęczenia. Ma wyrazisty smak, jest mocna, najlepiej smakuje na wołowinie lub świeżej rybie. Na przykład na jesiotrze – mówi ks. Stefan Batruch, proboszcz parafii greckokatolickiej w Lublinie i duszpasterz studentów z Polski, Ukrainy, Białorusi, Rosji, Litwy, którzy studiują na Lubelszczyźnie.

Nadbużański smak

Nadbużański smak Lubelszczyzny to także rozmaite placuszki, kotiuchy, bliny, gryczane hreczniaki, kartacze. Na corocznych konkursach "Nasze Kulinarne Dziedzictwo” mączne potrawy znad Buga podbijają serca jurorów.
Specjalnością nadbużańskiej kuchni są także swojskie sery zagrodowe: białe i żółte, które doprawia się na wiele sposobów. Nadbużańska kuchnia słynie z różnorodności pierogów.


Wiele potraw przyrządza się w naczyniach kamionkowych czy glinianych i zapieka w piecu – kresowe zapiekanki z ziemniaków i grzybów mają wyjątkowy smak.
A jeśli chodzi o grzyby, to często soli się je i kisi. W nadbużańskich spiżarniach można spotkać także kiszone jabłka i małe główki kapusty, jak ogórki kiszone z koprem.
Jaka jest nadbużańska kuchnia na Lubelszczyźnie?
– To kuchnia z duszą – mówi krótko Stanisław Turski, autor przewodników po Lubelszczyźnie.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!