piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczony udziec z sarny

Dodano: 17 września 2010, 15:10
Autor: (SZ)

Dziczyzna coraz śmielej wkracza do restauracji i domów na Lubelszczyźnie. Wielkim zwolennikiem kuchni myśliwskiej na Lubelszczyźnie był król Władysław Jagiełlo.

Składniki:
1-1,5 kg sarniny z udźca, słonina wędzona, smalec do smażenia, wino czerwone wytrawne.
Na marynatę:
2 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, cebula pokrojona w talarki, 3-4 zmiażdżone ziarna jałowca, 2 liście laurowe, ząbek czosnku.


Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty zagotować i ostudzić. Zimną marynatą zalać mięso i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Raz na dobę mięso odwrócić. Po 3 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć w papierowym ręczniku. Naciąć ostrym nożem i włożyć paski wędzonej słoniny w kształcie klina. Naszpikowane słoniną mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do brytfanki, polać tłuszczem ze smażenia i połową szklanki czerwonego wina.

Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godz. W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewać mięso sosem. Po upieczeniu pokroić w plastry w poprzek włókien i ułożyć na półmisku. Polać sosem z pieczenia. Podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty lub z sałatą.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!