poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Polowanie na kanie

  Edytuj ten wpis

Grzyby smażymy na sklarowanym maśle i doprawiamy słodką, deserową śmietanką<br />
 (Maciej Kaczanowski)
Grzyby smażymy na sklarowanym maśle i doprawiamy słodką, deserową śmietanką
(Maciej Kaczanowski)

Wreszcie mamy wysyp grzybów. Wystarczy pojechać do Karczmisk i ruszyć w kierunku Chodlika, gdzie prawdziwki można zbierać koszami. Pod Kraśnikiem pełno gąsek, w okolicy Janowa Lubelskiego jeszcze traficie na rydze. W okolicy Zaklikowa upolujecie ogromne kanie, które smakują jak schabowe.

Do wsypu grzybów należy podejść z głową. Obowiązuje kilka zasad, z których najważniejsze przypominamy. Najważniejsza – zbieramy tylko grzyby znane, co do których nie mamy wątpliwości. A i tak zawsze warto mieć przy sobie atlas. Kto zaczyna przygodę z grzybami, powinien wybierać grzyby rurkowe, bo w tej grupie trudno o grzyby śmiertelnie trujące. Nie wolno zbierać grzybów na smak – muchomor sromotnikowy ma lekko słodkawy smak.

Grzyby zbieramy do łubianek lub koszyków, nigdy do plastikowych toreb i wiader. Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, bo młody muchomor sromotnikowy jest mylony z młodą gąską zieloną czy czubajką kanią. Grzyby wykręcamy z podłoża, tak by nie uszkodzić grzybni. Grzyby przyrządzamy w dniu zbioru i jemy zaraz po przyrządzeniu.

Polowanie na kanie

Przypomina grę w ruletkę. Nawet doświadczeni grzybiarze czasem mylą się jeden raz. Jak odróżnić kanię od śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego? Kania ma odchodzące łuski, pierścieniem na trzonie można przesuwać jak obrączką, w dodatku trzon jest pusty. Muchomor nie ma łusek, pierścień jest przyrośnięty do trzonu, trzon jest pełny. W razie wątpliwości – warto zgłosić się na dyżur do miejscowej stacji sanepidu.

Kania jest niezwykle smacznym grzybem. Warto kanie ususzyć i zmielić na proszek – powstaje doskonała przyprawa do zup. Ale najsmaczniejsza kania to kania przyrządzona jak schabowy.
Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła.

Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak.

Borowiki w śmietanie

To arystokracja wśród potraw z grzybów. Ale trzeba znać parę sztuczek. Najważniejsza: po umyciu w osolonej wodzie, borowiki trzeba obgotować przez kilka minut, wyłożyć i odparować. Druga sztuczka: smażymy grzyby na sklarowanym maśle. Trzecia: doprawiamy słodką, deserową śmietanką.
Składniki: 50 dag borowików, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

Wykonanie: grzyby obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił.

Pierogi z gąsek

Są niezrównane – możecie ich spróbować w Zajeździe Marta w Pułankowicach, gdzie na stałe są obecne w karcie. A ponieważ mamy wysyp gąsek, podajemy przepis na pierożki z gąsek z kaszą gryczaną.

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką.

Marynowane na zakąskę

Składniki: 1 kg grzybów, 2 dag soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 15 dag cebuli
Na zalewę: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu 10%, 5 dag cukru, 1 dag soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie: grzyby szybko wypłukać i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować do miękkości, wyjąć z wody odsączyć, odrzucić cebulę. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić, zalać ostudzoną zalewą. Pasteryzować 20 minut.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
jangrzech
user
user
(7) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

jangrzech
jangrzech (13 października 2013 o 16:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

ciekawe co sanepid sądzi o gąskach w  zajeździe, które to ostatnio są kwalifikowane jako grzyby trujące. Niestety... bo smażone z blachy są najcudowniejsze...

Rozwiń
user
user (13 października 2013 o 14:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Nagranie z miejskiego monitoringu brutalnego zabójstwa studenta zobaczcie na retrix.pl/nagraniemonitoring Zastanawiam się jak takie nagranie mogło wyciec z sieci?

Rozwiń
user
user (13 października 2013 o 09:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Nagranie z miejskiego monitoringu brutalnego zabójstwa studenta zobaczcie na retrix.pl/nagraniemonitoring Zastanawiam się jak takie nagranie mogło wyciec z sieci?

Rozwiń
user
user (12 października 2013 o 21:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Nagranie z miejskiego monitoringu brutalnego zabójstwa studenta zobaczcie na retrix.pl/nagraniemonitoring Zastanawiam się jak takie nagranie mogło wyciec z sieci?

Rozwiń
toja
toja (12 października 2013 o 19:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A gdzie mozna znaleźć kominki czyli lejkowce dęte, marzą mi się  pierogi z tym właśnie farszem? Ślinka, az cieknie...

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (7)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!