poniedziałek, 20 listopada 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Rozkład jazdy

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 lipca 2010, 11:42

W kolejnych wydaniach magazynowych Dziennika Wschodniego ukazywać się będą odcinki naszego nowego cyklu. W każdym przedstawimy konkretny szlak smaku. Co i kiedy będzie można poczytać.

Piątek, 23 lipiec 2010
Lubelski smak
Historia cebularzy, dominikańskie pierogi św. Jacka, litewski chłodnik, schabowy po lubelsku, piernik Karola Wojtyły. Na deser smak PRL-u: forszmak i flaki.

Piątek, 30 lipiec 2010
Biłgorajski smak
Piróg biłgorajski, tarnogrodzki, janowski gryczak, gryczak godziszowski, pierogi z kaszą gryczaną, staropolskie pierogi z Izbicy, babka ziemniaczana.

Piątek, 6 sierpień 2010
Tatarski smak
Czeburieki ze Studzianki, pieremiacze z Łomaz, pierekaczewnik polskich Tatarów ze Świdnika, kołduny z Kraśnika.

Piątek, 13 sierpień 2010
Żydowski smak
Karp po żydowsku z Lublina, czulent Sztukmistrza z Lublina z Piask, żydowski kawior z Kazimierza, bajgle, holiszki z Biłgoraja, cymes z Kazimierza, kugel ze Szczebrzeszyna, gęsie pipki z Lublina, matzerbrajt z Włodawy, żydowskie kluski z Piask

Piątek, 20 sierpień 2010
Nadbużański smak
Barszcz ukraiński, kulebiak, kotiuchy z Dołhobrodów, pymchy po dołhobrodzku, kresowe hreczniaki, nadbużańskie sery swojskie, kartoflarze z grzybami, ołatki, racuchy i kartacze ze Sławatycz, moskale z Dorohuska, soljanka cerkiewna.

Piątek, 27 sierpień 2010
Smak Polesia
Zawijaki wygnanowskie, witaminy Eremity z Kodnia, tertuny brzozownickie, ser zabłocki, sękacz podlaski ( był podawany w Watykanie), pyzy polskowolskie, racuchy turowskie, pierogi turowskie, pierogi olszewnickie, parowańce z Kąkolewnicy, bomby różanieckie, nektar św. Eugeniusza z Kodnia, marchwiak z Kąkolewnicy, medalion kołacki z Kołacz.

Piątek, 3 wrzesień 2010
Ormiański smak
Basturma, chorut, gołąbki z soczewicy z liściach winorośli, zupa spas, hinkali: ormiańskie pierogi, karrkandag: smażone pierogi ormiańskie z nadzieniem ziemniaczanym w przyprawach i potrawy z bakłażanów.

Piątek, 10 wrzesień 2010
Węgierski smak
Zupę klasztorna z karpia, gulasz zamkowy z Janowca, węgierski kociołek, paprykarz, gołąbki i dania z faszerowanej papryki.

Piątek, 17 wrzesień 2010
Smak żurawinówki
Żurawinówka biłgorajska i mamocka, klasztorne nalewki zdrowotne z Kodnia, gruszkówka i nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika, janowskie nalewki na miodzie, miody pitne z Lublina.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!