czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Wołoski smak na piecu

Dodano: 9 lutego 2012, 17:33

Owcze sery <br />
są specjalnością wołoskich pasterzy, którzy osiedlali się na Lubelszczyźnie, gdzie do dz
Owcze sery
są specjalnością wołoskich pasterzy, którzy osiedlali się na Lubelszczyźnie, gdzie do dz

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu bunc i bryndzę. Prawosławni Wołosi z Półwyspu Bałkańskiego mieszkali też w Chrzanowie, Goraju, Radzięcinie i Branwii zwanej Wołoską. Czy w regionalnej kuchni zachował się wołoski smak? Jeśli tak, to na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny czeka na odkrycie kolejna, zaginiona Atlantyda.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!