środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Lubelskie pierogi z kaszą gryczaną

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 lipca 2010, 12:05
Autor: (SZ)

Utarło się przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, bo w Polsce pierogi wymyślono. Okazuje się, że ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez podróżnika Marco Polo.

Słowo "pierogi” pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brucknera to pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir, oznaczającego biesiadę oraz nazwę ciasta obrzędowego. Kiedyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt. Każde święto miało swój pieróg.

Jak zrobić pierogi gryczane? 1 szklankę kaszy gryczanej wypiec na sypko, dodać drobno posiekaną cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić solą i pieprzem. Do nadzienia można dodać 10 dag przetartego białego sera. I posiekaną, świeżą miętę.

Po ulepieniu i ugotowaniu polać masłem lub słoniną ze skwarkami. Oraz kwaśną śmietaną.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!