wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Nie ma lepszej rzeczy na wiosenny czas jak delikatna zupa szczawiowa. Albo chłodnik z młodziutkiej botwinki. Ale można też do wiosennej zupy dodać listki szpinaku a nawet pokrzywy.

Szczawiowa

Składniki:
30 dag młodego szczawiu, 2 kostki rosołu z kury KUCHAREK, 2 łyżki masła, 2 cebule, 3 ziemniaki, 4 jajka na twardo, sól, biały pieprz PRYMAT, pól szklanki śmietany.
Wykonanie:
Szczaw przebrać, posiekać, udusić na maśle. Oddzielnie podsmażyć posiekaną cebulę.
Kostki rosołowe PRYMAT wrzucić do wody, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach dodać szczaw, cebulę, sól i zagotować. Zaprawić śmietaną. Do każdego talerza włożyć jajko na twardo i wlać zupę. Ozdobić koperkiem.

Szpinakowa

Składniki:
20 dag szczawiu, 30 dag szpinaku, 2 kostki rosołu warzywnego KUCHAREK, 2 ziemniaki, 1 cebula, 1 szczypior, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny PRYMAT, 1 szklanka śmietany.
Wykonanie:
Szczaw udusić na maśle. Młody szpinak ugotować. Połączyć ze szczawiem i przetrzeć przez sito.
Do gotującego się rosołu warzywnego wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy będą miękkie podsmażoną cebulę, szczypior, szpinak ze szczawiem.
Po 10 minutach zaprawić śmietaną. Można podać z jakiem na twardo.

Pokrzywowa

Składniki:
1 włoszczyzna, 1 por, 1 cebula, 40 dag młodej pokrzywy, 1 pęczek koperku, 1 litr bulionu, 2 łyżki masła, 4 łyżki ugotowanego szczawiu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Wykonanie:
Pokrzywę wrzucić na osolony wrzątek i zagotować 2 razy. Przelać na sicie i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle razem ze szczawiem. Dodać bulion ugotowany na włoszczyźnie, cebuli i porze. Zagotować, zaprawić śmietaną. Ozdobić natką pietruszki.

Chłodnik

Składniki:
2 pęczki botwinki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 ogórek, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, 4 jajka na twardo.
Wykonanie:
Botwinkę posiekać i ugotować. Schłodzić. Wymieszać ze śmietaną. Można dodać jogurtu. Do glinianego garnka wrzucić posiekaną zieleninę, zalać botwinką, doprawić solą z pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z jajkiem na twardo.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!