Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 maja 2013 r.
15:25
Edytuj ten wpis

Jak zrobić stek? Przepisy

0 0 A A
 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

T-Bone steak z grilla to najbardziej wypasiony stek. Po jednej stronie kostki w kształcie litery T znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Dobry stek to wyższa szkoła jazdy. Trzeba znać parę sztuczek. Oto najważniejsze z nich.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na wołowinę zatacza na Lubelszczyźnie coraz szersze kręgi. Duża w tym zasługa konkursu "Lubelska wołowina na talerzu”, którego finał odbywa się podczas słynnej wystawy w Sitnie. To powrót do wielkiej tradycji naszej regionalnej kuchni. Befsztyki i steki z polędwicy wołowej były przed wojną najwyżej cenionymi potrawami w reprezentacyjnych restauracjach Lublina. Dziś dobry stek to w restauracji rzadkość. Wspomniany T- Bone steak występuje w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie tylko dlatego, że właściciel Paweł Słonczewski się na niego uparł. – Po prostu lubię dobry stek, w tym celu sprowadzamy specjalną wołowinę, która dojrzewa w chłodni, zanim będzie nadawać się na steki – mówi z uśmiechem.

Najważniejsze jest mięso

Wołowina, którą kupujemy w sklepach, ma jeden tydzień. Co to oznacza? Że mięso po usmażeniu będzie twarde i łykowate. Nawet gdy je zamrozimy i rozmrozimy, to z tego dobrego steku nie będzie. Może pomóc marynata, ale nie do końca.

Na szczęście w sklepach można już kupić polską wołowinę na steki. Czym różni się od normalnej wołowiny? Po pierwsze: mięso pochodzi z ras krów z małych gospodarstw, które karmione są naturalnymi paszami i kiszonkami. Po drugie: mięso (antrykot b/k, polędwica, rostbef b/k) jest selekcjonowane pod kątem steków. Po trzecie: porcje na steki są pakowane w folię termokurczliwą i jadą do chłodni na sezonowanie. Dopiero po kilku tygodniach mięso jest wysyłane do sklepów.

Jak to zrobić

Jeśli trafimy na takie mięso, mamy problem z głowy. Delikatnie przygniatamy dłonią. Dobry stek powinien ważyć 25 dag. Mięso delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy na maśle. Jeśli stek ma być średnio wysmażony, smażymy je po 3 minuty z każdej strony. Steki mocno wysmażone potrzebują 8 minut smażenia z każdej strony.

Ważne, żeby steki wypełniały całą patelnię, a masło było mocno rozgrzane. Jeśli masło będzie za mało rozgrzane, steki puszczą sok. Jeśli zbyt mocno – steki będą gorzkie. No i ostatnia sprawa, mięso solimy na talerzu. Najlepiej gruboziarnistą solą morską. Jeśli chodzi o patelnię, to najlepsza jest gruba i żeliwna z rusztem. Patelnie ze stali nierdzewnej nie nadają się do smażenia steków.

Z grilla

Najlepsze steki wychodzą z grilla. To chyba największy przysmak, jaki można sprawić sobie na majówce.
Jak go prawidłowo zrobić? Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut. Tyle potrzeba na dobre rozpalenie grilla.
Następnie należy posmarować ruszt olejem, steki położyć na ruszcie, posolić. Po 2 minutach przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko krwisty.

Zdjąć z rusztu, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Podawać z sałatkami.

Befsztyk z "Europy”

Składniki: 80 dag polędwicy wołowej (środkowa część), 8 plastrów wędzonej szynki, oliwa, masło, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, kieliszek czerwonego wina.

Na zalewę: 6 ząbków czosnku, 3 łyżki białego octu winnego, pół cytryny.

Wykonanie: rozgnieciony czosnek wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny, powstałą zalewą natrzeć plastry wołowiny i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać masło, wrzucić 2 ząbki czosnku i 3 listki laurowe. Podsmażyć minutę, usunąć czosnek i listki, smażyć befsztyki po 4 minuty z każdej strony. Na befsztyk nałożyć po 2 podsmażone plastry szynki. Na patelnię wlać trochę czerwonego wina, odparować i powstałym sosem polać mięso. Podawać z fasolką szparagową i frytkami. Smacznego.

Steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.

Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Pozostałe informacje

Noc tylko dla dorosłych
11 maja 2024, 20:00

Noc tylko dla dorosłych

Zapraszamy na wyjątkowy wieczór do Piwnic Centrum Kultury w Lublinie. Z premierowym programem wystąpi Grupa Oł Maj Gad oraz lubelska performerka, tancerka i producentka burleski Harpy Queen.

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

W nowoczesny sprzęt została wyposażona pracownia endoskopowa Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego. Dzięki temu pacjenci mają czuć się bezpieczniej i bardziej komfortowo, ale lekarze szybciej wykryją zmiany.

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]

Czasami o meczach piłki nożnej mówi się, że emocji było w nich tyle, co na rybach. W spotkaniu Motoru Lublin ze Zniczem Pruszków było jednak zupełnie odwrotnie. Mieliśmy w nim wszystko: sporo goli, zwroty akcji, interwencje VAR i niesamowitą dramaturgię. Niestety, nie było za to happy-endu, bo skończyło się remisem 3:3. A ten wynik powoduje, że drużynie Mateusza Stolarskiego będzie jeszcze trudniej o miejsce w strefie barażowej.

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Państwowa Komisja Wyborcza wylosowała dzisiaj numery list komitetów, które wezmą udział w najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Głosowanie odbędzie się 9 czerwca.

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Lewart musiał się napracować na punkty w Tomaszowie Lubelskim, ale lider tabeli zrobił swoje. Goście przegrywali 0:1 jednak w drugiej połowie odwrócili losy spotkania i wygrali 2:1.

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin
Zdjęcia
galeria

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin

10 maja w Lublinie obchodzono II Wojewódzkie Dni Kadet. Święto było okazją do upamiętnienia zasług kadetów walczących o wolność Polski oraz wyrażenia dumy ze współczesnych – uczniów i uczennic klas wojskowych.

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Jeszcze tylko dziś, do godz. 23.59, można głosować na Zdjęcie XX-lecia w jubileuszowej 20. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Wyboru można dokonać spośród 19 Zdjęć Roku z poprzednich edycji konkursu, autorami dwóch z nich byli fotoreporterzy Dziennika Wschodniego!

Kochają stare samochody i dobrą zabawę
Zdjęcia/Wideo
galeria

Kochają stare samochody i dobrą zabawę

W Lublinie rozpoczął się V Rajd Ziemi Lubelskiej, będący II rundą Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych.

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Urząd Miasta w Chełmie rozstrzygnął dzisiaj przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej. Ratusz na inwestycję w ramach, której przebudowany zostanie Stadion Miejski przy ul. Szwoleżerów, a także powstaną trzy boiska treningowe: przy stadionie, Zespole Szkół Budowlanych i Geodezyjnych oraz Medycznym Studium Zawodowym (kryte balonem) wyda blisko 6 milionów złotych więcej niż planował.

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty
Łęczna

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty

Leszek Włodarski, nowy-stary burmistrz Łęcznej, przedstawił długą listę inwestycji w nowej kadencji. Czy uda mu się je zrealizować?

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Strażacy przeprowadzili sprawną akcję gaśniczą. Spłonęła część budowlanej konstrukcji.

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Do miasta ma trafić obszar dawnych stawów hodowlanych nad Klukówką. Takie obietnice padły tuż przed wyborami samorządowymi. Lasy Państwowe odpowiadają jednak, że pierwszy krok należy do samorządu.

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Mówił, że zarządzanie niektórymi miejskimi spółkami mu się nie podoba. Na razie ich prezesi odwołani nie zostali, ale w radach nadzorczych Rafał Zwolak, prezydent Zamościa zmiany już wprowadził. I to poważne.

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem
galeria

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem

Podczas pierwszej sesji nowej kadencji rady miasta przetestowana została uformowana dzień wcześniej koalicja, która wybrała prezydium. Na czele lubartowskiej rady stanął Tomasz Krówczyński z komitetu Wspólnoty Lubartowskiej. Zastępcą burmistrza został Radosław Szumiec.

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium