Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2013 r.
15:37
Edytuj ten wpis

Co można zrobić z cukinii? Przepisy

0 3 A A
Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po
Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Choć można kupić ją przez cały rok, to w sierpniu ma polskie żniwa. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła ze słonecznej Italii. Choć już na dworze króla Jagiełły jadano buraki, sałatę, kapustę, rzepę, marchew, groch czy kalafiory, to cukinię zawdzięczamy królowej Bonie, która nie mogła żyć bez pomarańczy, cytryn, granatów, oliwek, jadalnych kasztanów, włoskich jarzyn i oliwy. Cukinia jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, zawiera potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten, odkwasza organizm i poprawia trawienie. Ale chyba najważniejsze jest to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

– I można przyrządzać ją na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdzi się z dobrą rybą, w racuszkach do mięs i tarcie z serem Bursztyn – mówi Dorota Otachel, szefowa kuchni w Zajeździe Wincentów.

Faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 16 kwiatów cukinii, pół małej cukinii, szklanka ryżu, szklanka kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 szklanki rosołu, tarty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie: na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekane kurki i ryż, smażyć 10 minut. Wlać rosół, dusić, kiedy ryż będzie al dente, dodać parmezan i cukinię pokrojoną w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Można podlać winem. Wystudzić nadzienie, nadziewać kwiaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, posypać wiórkami masła, ewentualnie parmezanem i zapiec przez 20 minut.

Wegetariańska zupa z cukinii

Składniki: litr bulionu warzywnego, 3 młode cukinie, 3 młode ziemniaki, 1 cebula, 2 młode kalarepki, 3 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

Wykonanie: na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać listek i ziele. Po 5 minutach wrzucić młode ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie podsmażone na patelni plasterki cukinii. Doprawić zupę solą i pieprzem. Obrać kalarepki, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy będą chrupiące jak skwarki, dodać do zupy. Podawać ze świeżą bagietką.

Cukinie pieczone

Najlepsze są młode cukinie. Można jeść je na surowo jak ogórki, można pokroić w plastry i nakryć fetą lub posiekanymi kaparami, dodawać do pomidorów, sałat i twarożków. Szczególnie polecamy cukinie zapiekane. Najprościej przekroić je na pół, posolić, skropić oliwą, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Można także połówki młodych cukinii zblanszować, wyjąć miąższ, posiekać, wymieszać z tartą bułką, czosnkiem, solą i udusić na patelni. Dodać posiekaną pietruszkę, bazylię, 2 jajka, po 5 minutach napełnić cukinie i zapiec. Bardzo smaczne.

W innej wersji możecie obciąć cukinie z obu stron, wydrążyć miąższ, przesmażyć z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, doprawić ziołami. Nadziać farszem cukinie, zawinąć w plastry boczku i zapiec.

Placuszki z cukinii

Składniki: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej (można ją zastąpić koperkiem), sól, pieprz.
Wykonanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na pół godziny. Odcisnąć, przełożyć do miski, wymieszać z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy uformować małe placuszki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i placuszki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać bułki tartej. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem i ziołami.
Warzywne ratatuj z serem

Ratatouille (spolszczona nazwa ratatuj) to jednogarnkowa jarska potrawa prowansalska, której podstawą są bakłażany, cukinie, papryka, cebula i pomidory.

Składniki: 3 cukinie zielone, 1 żółta, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 2 cebule, 1 główka czosnku, sól, pieprz. Na sos: 1 szklanka śmietany, pół szklanki rosołu, 3 łyżki tartego parmezanu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry, pomidory w ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Układać warstwami poszczególne warzywa, doprawiając siekanym czosnkiem, pieprzem i solą. Skropić oliwą, piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wymieszać śmietanę, rosół, parmezan, zioła, posolić, zalać sosem warzywa i dopiec potrawę bez przykrycia 15 minut. Kto lubi ser żółty, może na koniec obłożyć ratatuj plastrami sera i zostawić w piekarniku. Pycha.

Tarta na finał

Składniki
Na ciasto: 25 dag mąki, 15 dag zimnego masła, sól.
Na nadzienie: 1 cukinia, 1 cebula, 10 dag tartego sera Bursztyn, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: masło posiekać z mąką i solą, dodając trochę lodowatej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć formę do tarty i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na wystudzonym cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, zalać jajkami roztrzepanymi z serem, śmietaną i gałką. Wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy masa się zetnie i zarumieni, podawać.

– To bardzo klasyczny przepis. Ja pójdę dalej. Zamiast spodu z ciasta, proponuję spód z cukinii, pokrojonej wzdłuż na grube plastry. Po doprawieniu i skropieniu oliwą należy je zapiec w formie – mówi Dorota Otachel. – Po wystudzeniu ułożyć posiekany miąż cukinii, plastry młodego pora, marchewki, malinowe pomidory, doprawić solą i pieprzem i zalać jajkami wymieszanymi z kremówką. Na wierzch nasypać dużo tartego sera Bursztyn i zapiec.

Pozostałe informacje

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]
galeria

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]

W spotkaniu 28. kolejki trzeciej ligi Świdniczanka Świdnik zremisowała bezbramkowo z KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)
galeria

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)

Piątkowe Lublinalia przyciągnęły prawdziwe tłumy. Kolejka oczekujących ciągnęła się przez całą ulicę Bernardyńską.

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]

Bardzo ważna wygrana na swoim stadionie Górnika Łęczna. Po dwóch domowych porażkach podopieczni trenera Pavola Stano pokonali Odrę Opole i wciąż mogą myśleć o grze w barażach o PKO BP Ekstraklasę

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

W środę MKS Funnfloor Lublin pokonał na wyjeździe Młyny Stoisław Koszalin w ramach Orlen Superligi Kobiet. W piątek podopieczne trener Edyty Majdzińskiej wygrały z tymi samymi rywalkami w półfinale Orlen Pucharu Polski i o trofeum zagrają z Zagłębiem Lubin

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj
galeria

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj

W Świdniku uczczono 233. rocznicę uchwalenia przez Sejm Czteroletni Konstytucji 3 maja. Święto jest jednym z najważniejszych świąt państwowych Rzeczypospolitej Polskiej.

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin rozpocznie walkę o to, żeby zakończyć sezon z jakimś trofeum. Na początek turnieju Final Four w Kaliszu wicemistrzynie Polski zmierzą się z Młynami Stoisław Koszalin

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska rozpoczęły bój o dwa zwycięstwa

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska rozpoczęły bój o dwa zwycięstwa

W 29. serii spotkań dwaj przedstawiciele naszego regionu wystąpią na boiskach rywali

Wisła Grupa Azoty Puławy zagra na wyjeździe z Radunią Stężyca

Wisła Grupa Azoty Puławy zagra na wyjeździe z Radunią Stężyca

Po niezwykle ważnym domowym zwycięstwie nad Skrą Częstochowa Wisła Grupa Azoty Puławy w sobotę (godz. 12) powalczy o punkty w Stężycy z tamtejszą Radunią

Barwny korowód polonezem uczcił 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja
ZDJĘCIA
galeria

Barwny korowód polonezem uczcił 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja

Już od 14 lat święto Konstytucji 3 maja lublinianie czczę uroczystym polonezem. W korowodzie biorą udział władze miasta i członkowie zespołu im. Wandy Kaniorowej. W tym roku uczestnicy dopisali i padł rekord.

Pijany nie pojechał dalej – zatrzymał go inny kierowca
KRASNYSTAW

Pijany nie pojechał dalej – zatrzymał go inny kierowca

Policjanci zatrzymali 49-letniego obywatela Gruzji, który prowadził samochód pod wpływem alkoholu. Udało się to dzięki obywatelskiej postawie innego kierowcy, który powiadomił służby.

Niech nam żyje 3 maja - uroczyste obchody święta w Lublinie
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria
film

Niech nam żyje 3 maja - uroczyste obchody święta w Lublinie

W Lublinie trwają obchody święta Konstytucji 3 Maja. Po części oficjalnej zaplanowano rodzinny piknik oraz spacer szlakiem konstytucji.

Najlepsi zawodnicy i trenerzy Orlen Basket Ligi

Najlepsi zawodnicy i trenerzy Orlen Basket Ligi

Victor Sanders z Anwilu Włocławek został MVP sezonu zasadniczego

Uroczysta sesja Rady Miasta Lublin w Trybunale Koronnym
galeria

Uroczysta sesja Rady Miasta Lublin w Trybunale Koronnym

W Lublinie rozpoczęły się obchody Święta Narodowego Trzeciego Maja. Uroczystości rozpoczęła uroczysta sesja Rady Miasta z udziałem prezydenta miasta Krzysztofa Żuka, wojewody lubelskiego Krzysztofa Komorskiego oraz miejskich radnych, przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, konsulów oraz lubelskich posłów, senatorów oraz służb mundurowych.

Prawie 6 kg narkotyków zabezpieczyli lubelscy policjanci

Prawie 6 kg narkotyków zabezpieczyli lubelscy policjanci

Lubelscy kryminalni zatrzymali mężczyznę, który w wynajmowanej piwnicy przechowywał hurtowe ilości narkotyków. Wśród znalezionych rzeczy była marihuana, mefedron, grzybki halucynogenne oraz tabletki ekstazy.

Ciężki czas dla strażaków. Potrzebny był samolot gaśniczy
ZDJĘCIA
galeria

Ciężki czas dla strażaków. Potrzebny był samolot gaśniczy

Słoneczna i ciepła pogoda sprzyja spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Niestety to także czas gdy o pożar w lesie czy na łące nie trudno.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium