piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Na chandrę liczi


Gdy jesz liczi, hormon szczęścia idzie w górę. Jeszcze lepszy może być tylko kumkwat. Orientalne owoce robią w kuchni karierę.

Podobno pierwsze drzewko liczi zasadził buddyjski mnich. Dziś chińskie śliwki, jak je się popularnie nazywa - można już kupić w sklepie. Fani liczi twierdzą, że gdy jesz liczi, do góry idzie poziom hormon szczęścia.
Liczi znane były we wschodnich Chinach od 3000 lat. Ponieważ bardzo późno rozpowszechniły się na terenie Azji, większość Europejczyków znała liczi tylko z puszki. Dopiero przed 25 laty zaczęto uprawę liczi także i w innych krajach. Te wiecznie zielone drzewa od 10 do 12 m wysokości rodzą zamknięte jak orzechy owoce. Rosną jak winogrona w wiązkach z około 30 owoców. Najciekawsze, że pachną jak róże...

Orientalny kurczak z liczi

Najpierw trzeba natrzeć piersi kurczaka solą i pieprzem, skropić sosem sojowym i schować do lodówki na godzinkę.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka, żółtą, czerwoną i zieloną paprykę w kwadraty, marchewkę w cienkie talarki. Posiekany czosnek też się przyda.
Mięso pokroić w kostkę, posypać mąką i obsmażyć na oleju sezamowym.
Kiedy się zezłoci, wyjąć mięso i krótko podsmażyć jarzyny.
Teraz na suchą patelnię trzeba wrzucić pomidory z puszki, po odparowaniu dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sos sojowy na smak, trochę cukru.
I teraz to najważniejsze: kilka pokrojonych liczi.
Gotujecie 2 minuty, zaciągacie mąką ziemniaczaną.
Wrzucacie mięso i jarzyny, dusicie kilka minut.
Koniec. Po kuchni roznosi się niebiański smak.

Kumkwat

Kumkwat pochodzi z Chin, pierwsze drzewko dotarło do Europy dopiero w 1856 r. Kumkwat jest bardzo popularny w Japonii, gdzie nosi nazwę nagami.
Kumkwat należy do roślin cytrusowych. Owoce - z perspektywy botaników - są jagodami.
Owoce kumkwatu mają bardzo dużo witaminy A i C, pomagają zwalczać wolne rodniki, skórka jest jadalna.
Świeże owoce można przechowywać w lodówce (w papierowej torbie) nawet 2 tygodnie.
Idealne na surowo, świetne do sałatek i na nalewki (można je robić w zimie) mogą być składnikiem bardzo wyrafinowanych potraw.

Indyk piękny z kumkwatem

Składniki:
4 sznycle z indyka, 8 kumkwatów, 1 mango na smak, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 50 ml bulionu, 25 ml nalewki pigwowej. Przyprawy: pół strączka chili, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 owoce anyżku gwiaździstego, pół łyżeczki kardamonu, masło, mąka, sól, pieprz.
Wykonanie:
Sznycle naciąć tak, by powstała kieszonka.
Posiekać cebulę i czosnek, pokroić mango w kostkę, kumkwaty w plasterki.
Połowę cebulki i czosnku zeszklić na maśle, dodać posiekane chili i kilka plasterków kumkwatu.
Doprawić przyprawami, dusić 3 minuty.
Powstałym farszem napełnić sznycle, spiąć, natrzeć solą z pieprzem, obsmażyć na maśle na złoto, dusić do miękkości.
Przełożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzucić resztę cebulki i czosnku, zalać bulionem, doprawić pigwówką, dołączyć resztę owoców i przypraw. Zagotować, zaprawić masłem posiekanym z mąką.
Na talerzu polać sznycle sosem z kumkwatem.
Podajecie z dzikim ryżem.
Uwaga. Kumkwatu nie wolno przedawkować. Jest silnym afrodyzjakiem.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!