czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Nalewki. Anielska ze śliwek

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 listopada 2009, 14:53

Na targu zatrzęsienie węgierek. Teraz są na nalewki najlepsze. Polecam przepis na nalewkę ze śliwek suszonych i świeżych. Oraz przypraw. Jest bardzo aromatyczna. I nie za ostra.

Składniki

5 dag suszonych śliwek bez pestek, pół kg węgierek, 3 szklanki spirytusu, 3 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 5 goździków, 5 ziaren kardamonu, po kawałku kory cynamonowca, laski waniliowej i gałki muszkatołowej, szczypta nasion kminku.

Wykonanie

Suszone śliwki posiekać. Świeże wypestkować. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, schłodzić.
Wrzucić śliwki do gąsiorka, wlać wodę z przyprawami i spirytus, wymieszać, zamknąć i odstawić na parapet.

Co kilka dni wstrząsać.

Następnie przefiltrować przez bibułę (może być filtr do kawy), przelać do butelek i schować na kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym ma lepszy smak i zapach.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!