sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

O, kurczę pieczone (przepisy)


 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

Kuchnia staropolska aż skrzy się od przepisów i sztuczek na pieczone kurczęta, doprawiane cynamonem, pieprzem, goździkami, skórką cytrynową, jałowcem i majerankiem. Skoro to tak wdzięczny temat, dlaczego nie skorzystać z dawnych sztuczek?

Staropolska kuchnia pachniała zamorskimi korzeniami i przyprawami.

"Weź kurczę tłuste, rozbierz go na sztuczki, poprzetrącaj kostki, potrząś trochę solą. Uwalaj w mące, masła rozpuść, kładź to kurczę w masło, coby się smażyło, aż będzie rumiane. Wyjmijże je z masła, kiedy się usmaży, włóżże na rynkę, wsyp cukru dobrą przygarstnie, gwoździków tłuczonych, cynamonu trochę, pieprzu. Skórki cytrynowej drobno ukraj, wina pół kwarty wlej, niechże się dobrze smaży” – to jeden z oryginalnych przepisów, odkrytych przez prof. Jarosława Dumanowskiego w kuchni Radziwiłłów.

Pomysłowość naszych przodków w przyrządzaniu kurcząt nie znała granic. Oto sztuczka kulinarna z XVIII wieku w oryginalnej pisowni:

"Weź kurczę w rękę i żywemu jałowcu utłuczonego z maierankiem nakładź w gardło i także na sznurku w chłodzie powieś przez godzin 24, Będzie smak kwiczołowy – albo oprawione do pieczenia kurczę nadziej jałowcem z maieronkiem masłem zaprawionym i piecz zwolna przeydzie w skurs i jałowcem się czule obleie. Inni karmią kurczęta iałowcem czas iaki”.

Kurczęta z papryką i oliwkami

Składniki: 4 piersi z kurczaka, 12 małych ziemniaków, 1 główka czosnku, 1 papryka czerwona, 1 żółta, garść oliwek zielonych i czarnych, świeży tymianek i rozmaryn, sól. Na marynatę: 200 ml bulionu, oliwa, słodka i ostra papryka w proszku, czarny pieprz, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka sosu balsamicznego.

Wykonanie: mięso musimy osuszyć, posolić, natrzeć pieprzem i papryką. Następnie wymieszać sos sojowy, koncentrat i sos balsamiczny, posmarować pędzelkiem kurczaka. Ziemniaki obrać, doprawić oliwą, solą i papryką. Brytfankę natrzeć oliwą, ułożyć świeże zioła, na nich mięso i ziemniaki. Rozsypać nieobrane ząbki czosnku. Piec 60 minut w temperaturze 190°C. Po 30 minutach pieczenia dodać kawałki papryki, oliwki, tymianek.

Kurczak w miodzie pitnym

Składniki: kurczak, pół szklanki miodu pitnego, tubka pasty paprykowej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie: kurczaka nacieramy solą z pieprzem. Odstawiamy na 3 godziny. Następnie zalewamy marynatą z miodu i pasty paprykowej. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy czosnek na smak. Polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, tak by każdy kawałek mięsa był nią otoczony. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez 45 minut. Podlewamy sosem z pieczenia. Podajemy z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Kurczak w jogurcie

Najpierw musimy zrobić zalewę jogurtową. Paprykę kroimy w krążki, siekamy czosnek, jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy paprykę i czosnek. Kurczaka nakłuwamy, wkładamy do naczynia, zalewamy sosem jogurtowym i zostawiamy na noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, odsączamy. Marynatę przelewamy do rondla, po zagotowaniu wkładamy mięso, dusimy 5 minut, odwracamy, dusimy kolejne 5 minut.

Mięso przekładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w temperaturze 250 °C. Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos jogurtowy. Podajemy w naczyniu, w którym kurczak był pieczony.

W rozmarynie

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 duże pieczarki, sok z cytryny, rozmaryn, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: umyte i osuszone piersi z kurczaka musimy naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Piec na grillowej patelni przez 30 minut.

Podajemy z ziemniakami z grilla i pikantnymi sosami jogurtowymi.

Szaszłyki z kurczaka

Składniki: 4 piersi z kurczaka, pół litra jogurtu, 3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz.
Wykonanie: piersi z kurczaka musimy pokroić na kawałki. Do kefiru dodać szczyptę cukru, sól, pieprz i roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać marynatę. Kawałki kurczaka wrzucić do zalewy i wstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy z zalewy, nakładamy na szpadki, przekładamy boczkiem i cebulą i grillujemy, co jakiś czas obracając szaszłyki. Pod koniec grillowania można posmarować szaszłyki masłem czosnkowym.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!