czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Ormiański smak: Czachobili z kurczaka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 6 września 2010, 13:03
Autor: (SZ)

Jedna z najsłynniejszych zup ormiańskich. Gęsta, sycąca, korzenna. Pyszna.

Składniki:
1 litr bulionu, 2 piersi z kurczaka, 50 dag pomidorów, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 2 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, po pół łyżeczki szafranu, kolendry i kminku, pół łyżeczki bazylii, kilka gałązek zielonej pietruszki, pół łyżeczki ostrej papryki, oliwa, sól, pieprz.


Wykonanie:
Mięso kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i bazylią, obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na oliwie spod kurczaka podsmażyć drobno posikaną cebulę i paprykę, dodać do kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na czwartki, dodać do mięsa. Podlać bulionem. Dodać szafran, kminek, posiekany czosnek i zieloną kolendrę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości.


Dodać resztę bulionu, doprawić solą i pieprzem, spróbować, dodać ostrej papryki. Posypać siekaną pietruszką, bazylią. Najlepiej smakuje z kociołka.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!